Kotleciki z indyka
gastronomia 12 października 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Czy kiedykolwiek gotowałeś kotlety z indyka? Jeśli nie, nauczymy Cię, jak to zrobić poprawnie. Faktem jest, że czasami filet z indyka jest niesłusznie uważany za zbyt suchy, a przez to mniej smaczny niż na przykład kurczak. Rozwiązanie takiego problemu nie jest takie trudne, jeśli weźmie się pod uwagę pewne subtelności. Po pierwsze, można uniknąć nadmiernego wysuszenia, marynując filet z indyka lub pozostawiając go w solance na kilka godzin. Po drugie należy zadbać o panierkę, która zatrzyma cały sok wewnątrz kotleta. I na koniec dobrze byłoby nie przesadzać podczas obróbki cieplnej: smażyć z obu stron na złoty kolor, gotować pod pokrywką przez pięć minut – i to wszystko! Zobaczysz: okaże się po prostu idealny.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 448,87 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 49,65 g/10,64 g/40,33Na patelniKolacjaDrugie danieKotletyDanie główneSiekaćWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIfilet z indyka – 800 gczosnek – 2 ząbkicurry w proszku – 1 łyżeczka.pitny jogurt naturalny – 300 mlsos sojowy – 3 łyżki. l.jajka – 2 szt.mąka – 80 gbułka tarta – 100 golej roślinny do smażenia – w razie potrzebyświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj indyka. Filet myjemy i kroimy w poprzek na plastry o grubości 1–1,5 cm. Przykrywamy folią i ubijamy płaską stroną dużego noża. Przełożyć do miski.
Krok 2
Do marynaty obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodać curry, jogurt naturalny, sos sojowy i wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
Krok 3
Jajka lekko roztrzep w misce. Do jednego talerza wsyp mąkę i posyp ją pieprzem. W drugim włóż bułkę tartą. Wyjąć kotlety z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Krok 4
Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Kotlety maczamy w jajku, następnie obtaczamy w mące. Ponownie zanurzamy w jajku i panierujemy w bułce tartej.
Krok 5
Połóż kotlety na patelni i smaż z jednej strony na złoty kolor na średnim ogniu. Odwróć się i smaż z drugiej strony, aż będą chrupiące. Gotuj, aż ugotujesz, pod przykryciem, na małym ogniu (5 minut).
UWAGA DO GOSPODARKI
Chcesz dodać więcej smaku kotletom z indyka? Marynuj je w mieszance pomidorowej. Aby to zrobić, weź puree z pomidorów (300 g), 3 łyżki soku z cytryny, sos sojowy i oliwę z oliwek. Możesz dodać odrobinę miodu. Składniki wymieszać w misce i marynować kotlety w powstałej mieszance przez godzinę. Następnie gotuj zgodnie z przepisem.
PRZY OKAZJI
Jak zrobić solankę z indyka? Weź 1 litr zimnej wody i rozpuść w niej 70 g soli. Doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Zalać steki z indyka solanką i pozostawić na 40-60 minut. Po tej procedurze filet stanie się bardzo delikatny i smaczny.