Do przepisu
Bardzo proste i niesamowicie smaczne danie. Prawdziwy klasyk domowej kuchni!
Złożoność: łatwo Kalorie: 564,48 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Używany: 30,64 g/39,85 g/20,60Maszynka do mięsaPrażeniePieczenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie danieKotletyPosiekane kotletyDanie główneMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJI800 g pulpy wołowej z tłuszczem2 żółte papryki1 mała pęczek natki pietruszki1 średni pęczek zielonej cebuli2 ząbki czosnku4 łyżki l. wabikisólświeżo zmielony czarny pieprzDo sosu:500 ml śmietanki 33% tłuszczu1 duża cebula1 łyżka. l. mnóstwo mąki1 łyżka. l. gheesólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W przypadku kotletów bardzo drobno posiekaj czosnek, zieloną cebulę i natkę pietruszki. Paprykę słodką obierz z nasion i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 2
Wołowinę pokroić na duże kawałki i przepuścić przez maszynę do mięsa z dużą siatką. Mięso mielone wymieszaj rękoma z solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami i papryką. Dodać semolinę i dokładnie zagnieść. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Duże naczynie do pieczenia wysmaruj olejem. Wilgotnymi rękami formuj małe, okrągłe, pulchne kotlety i kładź na patelni. Wstaw na środek piekarnika na 20 minut.
Krok 4
Do sosu obierz i drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu na złoty kolor, 7 minut. Dodać mąkę i smażyć 2 minuty.
Krok 5
Na patelnię wlać śmietanę, dodać sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Krok 6
Kotlety polej sosem, obniż temperaturę piekarnika do 130°C i piecz kolejne 15 minut.