Do przepisu
Zielone pomidory po koreańsku to urok i słabość tych, którzy lubią pikantne rzeczy. Z radosnym oczekiwaniem przygotowujemy aromatyczną przystawkę z zielonych pomidorów i warzyw. Podawaj z gotowanym ryżem, aby uzyskać pełną równowagę i harmonię.
Złożoność: łatwo Kalorie: 347,06 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 9 godzin Używany: 3,78 g/25,43 g/27,43Bez obróbki cieplnejKuchnia wschodniaKuchnia koreańskaKolacjaPopołudniowa przekąskaPrzekąskaSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJEzielone kaszki 1 kgsól 1 łyżka. l.marchewka 1 szt.słodka papryka 1 szt.czosnek 2 ząbkicukier 3 łyżki. l.ocet stołowy 2 łyżki.nasiona kolendry 1 łyżeczka.średnia czerwona papryczka chili 1 szt.bezwonny olej roślinny 6 łyżek. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W przypadku koreańskich zielonych pomidorów umyj wszystkie warzywa i papryczki chili. Zielone pomidory przekrój na pół i pokrój w półpierścienie o grubości 5 mm.
Krok 2
Pomidory włóż do miski, dodaj sól i odstaw na blacie na 1 godzinę. Wypuści dużo soku – nie martw się i wylej go bezlitośnie. Aby to zrobić, odcedź pomidory na sicie, a następnie włóż je z powrotem do miski. Odcedź sok, aż się wyczerpie.
Krok 3
Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub użyj, co jest o wiele bardziej poprawne, koreańskiej tarki do marchwi.
Krok 4
Przekrój słodką paprykę na pół. Usuń błony i nasiona. Miąższ pokroić w średniej długości paski.
Krok 5
Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 6
Wymieszaj wszystkie warzywa razem. Dodać cukier, ocet i czosnek. Zamieszać.
Krok 7
Aby uzyskać charakterystyczny koreański dressing olejowy, podgrzej nasiona kolendry na gorącej, suchej patelni, aż zaczną wydzielać zapach. Nie spalaj przypraw!
Krok 8
Nasiona kolendry włóż do moździerza i dokładnie je rozgnieć.
Krok 9
Papryczkę chili przekrój na pół. Usuń ścianki i, z nasionami lub bez, według uznania, pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 10
Rozgrzej oliwę w małym rondlu o grubym dnie na średnim ogniu i podgrzewaj papryczki chili, mieszając, przez 1-2 minuty. Nie ma potrzeby smażenia chili. Papryka musi wycisnąć z oliwy swój aromat i smak. Na samym końcu dodać nasiona kolendry, wymieszać i zdjąć z ognia. Olej powinien się zagotować.
Krok 11
Zielone pomidory zalać wrzącym olejem i delikatnie wymieszać. Lekko uformuj pomidory, dociskając je łyżką do wierzchu. Przykryj miskę i włóż do lodówki na 6-8 godzin. Podawaj na zimno.
PRZY OKAZJI
Do przygotowania koreańskich zielonych pomidorów używamy nasion kolendry. Co to za rzadkość? Odpowiedź jest prosta: są to nasiona kolendry. Tyle, że w międzynarodowej praktyce kulinarnej zwykle tak się je nazywa. Zieloni to nasiona kolendry i kolendry.