Koreańska marchewka

Koreańska marchewka

Jewgienija Smirnowa 6 listopada 2024 r4.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałKoreańska marchewka Do przepisu

Koreańskie marchewki przygotowane według naszego przepisu okazują się słodko-ostre, bardzo soczyste, chrupiące i średnio ostre. Miłośników tej sałatki jest wielu i my na pewno do nich należymy. Koreańska marchewka jest dobra sama w sobie jako osobna przystawka, można ją podawać ze smażonymi krewetkami lub daniami z grilla. Nadaje się również do przygotowywania bardziej złożonych sałatek warstwowych w stylu azjatyckim, oryginalnych kanapek i bułek przekąskowych typu shawarma. Gotuj więcej za jednym razem – obiecujemy, że będzie smacznie i pikantnie.

Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzinaKolacjaKolacjaPustyImpreza, bufetUrodzinyKiedy przyjdą gościeSKŁADNIKI NA 8 PORCJImarchewka 1,5 kgząbki czosnku 7-9 szt.strąk chili 0,5 szt.mielony czarny pieprz 1,5 łyżeczki.pąki goździków 5 szt.mielona kolendra 0,5 łyżeczki.liść laurowy 3 szt.cukier 1,5 łyżki.sól 1,5 łyżeczki.ocet 9% 6 łyżek.rafinowany olej roślinny 3/4 szklanki(-ów) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce zwykłej lub specjalnej do marchewek koreańskich.

Krok 2

Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Można go drobno posiekać, po zmiażdżeniu ostrzem noża.

Krok 3

Następnie do koreańskiej marchewki dodaj wszystkie przyprawy, olej i ocet.

Krok 4

I odpowiednio wymieszaj marchewki.

Krok 5

Następnie bardzo ciasno ułóż marchewki w pojemniku na żywność, połóż na wierzchu praskę i całą konstrukcję umieść w lodówce lub np. na balkonie (w temperaturze +8 +10 stopni). Marchew należy marynować w tej formie przez 3 dni, nie trzeba jej dotykać w trakcie smażenia, da dużo soku, którego również nie trzeba odcedzać. Po upływie określonego czasu marchewki przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce

UWAGA DO GOSPODARKI

Przy określonej ilości przypraw i czosnku sałatka okazuje się umiarkowanie ostra. Ostrość można regulować według własnego uznania. Pamiętać o Im dłużej marchewka stoi w słoiku, tym staje się ostrzejsza.

PRZY OKAZJI

Przygotuj oryginalną sałatkę: do koreańskiej marchewki dodaj wodorosty chuka, liście szpinaku i dopraw mieszanką miodu, musztardy, soku z cytryny i octu winnego.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja