Koreańska kapusta kiszona

Koreańska kapusta kiszona

Koreańska kapusta kiszonaKoreańska kapusta kiszonaKoreańska kapusta kiszonaKoreańska kapusta kiszona Do przepisu

Koreańska kapusta kiszona to propozycja dla tych, którym znudziła się zwykła kiszona kapusta. Cóż, dla tych, którzy po prostu lubią „gorąco”! Smak potrawy jest dość ostry, ale nadal bardzo odbiega od prawdziwej koreańskiej wersji (prawdziwość naszych słów potwierdzą turyści, którzy odwiedzili ten azjatycki kraj). A ten rodzaj kapusty, w przeciwieństwie do świeżej kapusty kiszonej, ma przyjemną kwaskowatość, ponieważ podczas gotowania ulega fermentacji. Czyli to, co mamy przed sobą, to w zasadzie koreańska wariacja na temat rosyjskiej kiszonej kapusty! Jeśli chodzi o pikantny smak… Nie ma problemu! Weźmy przykład ich azjatyckich sąsiadów: oni nigdy nie piją gorącego jedzenia (to tylko pogorszy sytuację), ale zamiast tego jedzą ryż lub podpłomyki.

Złożoność: łatwo Kalorie: 193,14 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 12 godz Używany: 3,49 g/14,55 g/11,20PustySKŁADNIKI NA 6 PORCJIkapusta biała – 1–1,2 kg marchewka – 1 szt. olej roślinny – 100 ml octu stołowego (9%) – 50 ml cukru – 2 łyżeczki kolendra – 1 łyżeczka mielona czerwona ostra papryka – ½ łyżeczki mielony biały pieprz – ½ łyżeczki kminku – ½ łyżeczki czosnku – 3 ząbki, sól – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

W przypadku kapusty koreańskiej przygotuj składniki. Usuń górne liście i łodygę z główki kapusty. Liście pokroić na duże kawałki.

Krok 2

Przygotowaną kapustę włóż do dużej miski lub emaliowanej miski, dodaj sól i posyp cukrem. Dokładnie wymieszaj i pocieraj rękami, aż pojawi się sok.

Krok 3

Umyj i obierz marchewki. Zetrzyj na specjalnej tarce lub pokrój w bardzo cienkie paski. Obierz czosnek i zetrzyj go na drobnej tarce. Wymieszaj marchewki.

Krok 4

Przygotuj marynatę do kapusty koreańskiej. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wlać olej roślinny i trzymać na kuchence przez 30 sekund. Wyjmij i umieść na specjalnym stojaku.

Krok 5

Do gorącego oleju dodać kolendrę, czarny i biały pieprz, kminek. Zamieszać. Powstałą mieszaninę wlać do marchewki i czosnku. Wymieszaj widelcem.

Krok 6

Połącz kapustę z octem i marchewką z czosnkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszaj rękami. Przykryj górę miednicy kołem o mniejszej średnicy i połóż na nim ciężarek.

Krok 7

Pozostaw miskę z warzywami w temperaturze pokojowej na 10–12 godzin. Następnie możesz zjeść kapustę. Do przechowywania (nie dłużej niż tydzień!) przełóż kiszoną kapustę koreańską do czystych słoików i włóż do lodówki.

PRZYDATNE RADY

Jeśli chcesz, aby kapusta koreańska miała bogatszy, ognisty smak, dodaj do niej cienko pokrojoną czerwoną papryczkę chili.

PRZY OKAZJI

Do przygotowania koreańskiej kapusty kiszonej można użyć nie tylko zwykłego rafinowanego oleju roślinnego, ale także zimnej, pierwszego tłoczenia oliwy z oliwek.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja