Koperty z morelami
gastronomia 05 czerwca 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Koperty z morelami to wspaniały przysmak do domowego picia herbaty: są łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo uroczo wyglądają. Jeśli więc lubisz opcje z dużą ilością nadzienia owocowego i cienką warstwą ciasta, docenisz nasz przepis. Szczególnie ważne dla jego powodzenia są dobre, dojrzałe morele: podczas obróbki cieplnej wydzielają kwaskowatość, dlatego nadmiar słodyczy owocu na pewno nie będzie zbędny. Nie zalecamy jednak kompensowania błędów smakowych tych owoców dodatkowym cukrem do nadzienia! Doprowadzi to do powstania nadmiaru syropu, co pogorszy wygląd kopert.
Złożoność: łatwo Kalorie: 566,07 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 50 minut Używany: 8,10 g/32,63 g/61,08PiekarnikPieczeniePiekarniaDeserProdukt z ciastaCiastoWegetarianizm: laktoWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyPiknikSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDo wypełnienia:morele – 500 gdrobny cukier – 50 gotarta skórka z 1 cytrynyDo testu:mąka – 300 gmasło – 200 gmąka migdałowa – 50 gotarta skórka z 1 cytrynywoda pitna – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotować ciasto na koperty morelowe. Mąkę przesiać przez drobne sito do miski miksera. Masło pokroić w drobną kostkę. Umieścić w misce z mąką.
Krok 2
Włącz mikser i miksuj masło z mąką na niskich obrotach, aż powstaną drobne okruszki. Za pomocą silikonowej szpatułki zeskrobać boki miski i ostrza miksera.
Krok 3
Dodać cukier puder, mąkę migdałową i skórkę z cytryny. Mieszaj szybko mikserem na średniej prędkości przez dziesięć sekund. Wlać zimną wodę. Ponownie szybko zamieszaj. Ciasto na koperty powinno zacząć formować się w kulę.
Krok 4
Powstałe ciasto połóż na powierzchni roboczej i szybko ugniataj rękami. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj i osusz morele. Przekrój na połówki i usuń pestki. Miąższ pokroić w plasterki. Dodać cukier, otartą skórkę z cytryny i wymieszać.
Krok 6
Schłodzone ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości 7 mm. Wytnij 6 kwadratów o boku 12 cm, na środku każdego umieść trochę nadzienia.
Krok 7
Złóż trzy rogi w kierunku środka. Z pozostałego ciasta wytnij kwiaty lub serca i udekoruj złącze. Koperty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieścić w piekarniku. Piec przez 15-18 minut, aż uzyska złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce. Przed podaniem koperty można posypać cukrem pudrem.
PRZYDATNE RADY
Koperty z morelami można oczywiście przygotować bez mąki migdałowej, zastępując ją taką samą ilością mąki pszennej (oprócz tej podanej w przepisie). Ale mimo to ten produkt ma szczególne znaczenie! Mąka migdałowa nada kopertom niepowtarzalny aromat i wyrafinowany orzechowy smak, który zaskakująco współgra z morelą.
PRZY OKAZJI
Zdecydowanie odradzamy zbyt długie wyrabianie ciasta kruchego na koperty morelowe! W przeciwnym razie olej zawarty w kompozycji nagrzeje się, stopi, a gotowe produkty okażą się szorstkie.