Szczaw konserwowy z solą
Do przepisu
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem letniej zupy zimą, już w połowie maja będziesz musiał przygotować konserwowy szczaw z solą. Szczaw możesz kupić na targu lub zebrać dziki szczaw gdzieś na polu. Ważne jest, aby dobrze opłukać szczaw, usunąć szorstkie łodygi i posiekać liście nieco większe niż potrzeba do zupy.
Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzinaKonserwowanieKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1 kg świeżych liści szczawiu 120 g soli Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Szczaw namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na 30 minut. Następnie dokładnie spłucz pod zimną bieżącą wodą, posortuj i usuń suche i zepsute liście. Sterylizuj słoiki i pokrywki przez 10 minut. Liście szczawiu i młode łodygi pokroić na średniej wielkości kawałki.
Krok 2
Szczaw włóż do słoika, posyp go warstwami solą i zwiń pokrywkę. Odwróć słoik do góry dnem i sprawdź, czy nie ma wycieków. Następnie przykryj słoiki kocem i pozostaw w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia. Umieść w ciemnym miejscu do przechowywania.