Konserwowa czerwona cebula
gastronomia 01 października 20080,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsól – do smakuczosnek – 4 ząbkiolej roślinny – 50 mlocet winny czerwony – 100 mlwino porto – 200 mlcukier – 150 gcebula czerwona – 2 kgwino czerwone – 750 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w cienkie półkola, czosnek w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, mieszaj, aż całkowicie pokryją się olejem. Dodać cukier i sól, gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 50 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
Krok 2
Wlać wino, ocet i porto. Gotuj na dużym ogniu, bez przykrycia, mieszając, przez 30 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie przełożyć do wysterylizowanych słoików, zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.