Konfitura z udka z kaczki
gastronomia 25 czerwca 2013 Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia francuskaPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 3 godziny przed podaniem4 tłuste udka z kaczki300 g szalotkigarść kaparów1 bukiet garnisól, czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Połóż nogi na blasze do pieczenia i posyp solą i pieprzem. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego na 180°C, aż skóra kaczki stanie się złotobrązowa, 40 minut. Na patelnię wlać 1,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia, dodać upieczone udka wraz z całym płynem z blachy. Dodać kapary i obrane całe szalotki. Zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dodaj bukiet garni, otwórz pokrywkę i odparuj płyn do połowy objętości, 15–20 minut. Udka wraz z płynem włóż do gorącego, wysterylizowanego słoika, zamknij i ostudź. Wskazówka gastronomiczna: Bukiet garni to wiązka ziół, która zwykle składa się z 4 do 10 składników. Do konfitury z kaczki użyj 4 gałązek świeżego tymianku, 2 gałązek rozmarynu, 2 liści laurowych, 4 gałązek pietruszki i 3 gałązek dojrzałego koperku.
UWAGA DO GOSPODARKI
Udka średnio tłuste, bardzo soczyste i sycące, doskonała propozycja na szybki obiad. To klasyczny francuski przepis, ale mimo to zrobiliśmy gulasz z kaczki trochę po swojemu. Jeśli chodzi o to, jak długo i w jakich warunkach można przechowywać taką konfiturę, wszystkie nasze przemyślenia na ten temat przedstawiono tutaj.