Konfitura z udka z kaczki
gastronomia 11 grudnia 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustySKŁADNIKI NA 2 PORCJE6 udek kaczych 1 kg tłuszczu z kaczki 2 gałązki tymianku po 1 łyżeczce każda ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki. l. gruba sól morska Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Połam liście laurowe i usuń liście tymianku z gałązek. W moździerzu lekko rozdrobnić ziarna pieprzu z przygotowanymi przyprawami i solą morską.
Krok 2
Udka włóż do pojemnika, natrzyj ze wszystkich stron pikantną mieszanką i odstaw na 6–24 godziny. Następnie strząśnij resztę suchej marynaty, osusz udka papierowymi ręcznikami i smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Krok 3
Drobno posiekaj tłuszcz, włóż go do garnka z kaczką i wysmaż. Wyjmij skwarki łyżką cedzakową, udka włóż do tłuszczu (powinien je całkowicie zakryć), zamknij brytfannę i piecz w piekarniku nagrzanym na 130°C przez 2 godziny. Udka przełóż do wysterylizowanych słoików, napełnij tłuszczem zamknąć. Można i należy gotować z tłuszczem konfitowanym!