Konfitura z udka z kaczki

Konfitura z udka z kaczki

gastronomia 11 grudnia 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustySKŁADNIKI NA 2 PORCJE6 udek kaczych 1 kg tłuszczu z kaczki 2 gałązki tymianku po 1 łyżeczce każda ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki. l. gruba sól morska Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Połam liście laurowe i usuń liście tymianku z gałązek. W moździerzu lekko rozdrobnić ziarna pieprzu z przygotowanymi przyprawami i solą morską.

Krok 2

Udka włóż do pojemnika, natrzyj ze wszystkich stron pikantną mieszanką i odstaw na 6–24 godziny. Następnie strząśnij resztę suchej marynaty, osusz udka papierowymi ręcznikami i smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Krok 3

Drobno posiekaj tłuszcz, włóż go do garnka z kaczką i wysmaż. Wyjmij skwarki łyżką cedzakową, udka włóż do tłuszczu (powinien je całkowicie zakryć), zamknij brytfannę i piecz w piekarniku nagrzanym na 130°C przez 2 godziny. Udka przełóż do wysterylizowanych słoików, napełnij tłuszczem zamknąć. Można i należy gotować z tłuszczem konfitowanym!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja