Konfitura z pora

Konfitura z pora

gastronomia 04 kwietnia 20134,75 (4)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarzKonfitura z poraKonfitura z pora Do przepisu

Faraon Cheops rozdawał naręcze porów swoim szczególnie wybitnym poddanym. W średniowieczu por uprawiano w całej Europie, a do Rosji trafił niecałe sto lat temu. I do dziś, o ile wiemy, nie robimy z niego dżemów. Ale na próżno!
Próbowaliśmy tej konfitury na małej farmie kilka kilometrów od Lazurowego Wybrzeża we Francji, niedaleko Cannes. Gospodarstwo prowadzone jest przez dwie piękne Panie, które rozumieją modę. Robią też konfiturę marchewkową z cynamonem, konfiturę pomidorową z kminkiem… Świetnie!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 108,73 kcal/porcję Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,89 g/0,94 g/20,99Kuchnia francuskaDeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJI6 dużych porów30 g masła250 g cukru350 ml słodkiego wina deserowego50 g jasnych rodzynek1 pomarańczasólświeżo zmielony biały pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz zewnętrzne liście pora i odetnij zieloną część łodygi i korzenia. Pozostałą łodygę o długości około 20 cm umyć i drobno posiekać. Obierz pomarańczę i pokrój ją w cienkie paski. Z pomarańczy wyciśnij sok wraz z częścią miąższu. W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy połowę cukru i mieszamy. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, 1–2 minuty. Następnie dodać cebulę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15–20 minut, od czasu do czasu mieszając. Do duszonej cebuli dodać szczyptę soli i pozostały cukier, zalać winem i doprowadzić do wrzenia. Wlać sok pomarańczowy, dodać skórkę i rodzynki, pieprz, wymieszać i gotować, mieszając, na małym ogniu, ale bez przykrycia, przez kolejne 20-30 minut lub do momentu, aż płyn odparuje i konfitura zgęstnieje. Ułożyć w słoikach, ostudzić i przechowywać w lodówce. Porada gastronomiczna Oprócz tego, że konfiturą tą można smarować tosty i bułki, podawać je z herbatą, stanowi także doskonały dodatek do pieczonych mięs, drobiu i dziczyzny, a także dojrzałych serów, a nawet pasztetów i foie gras. Pory mają najmniej ostry smak ze wszystkich cebul, dzięki czemu świetnie nadają się do słodkich potraw.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja