Konfitura z pomidorów i jabłek
Yuna 15 września 2021 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Ta oryginalna i pachnąca konfitura powstała w oparciu o recepturę Paula Bocuse, jednego z najsłynniejszych szefów kuchni naszych czasów. Monsieur Bocuse odniósł sukces we wszystkich swoich kulinarnych przygodach, zdobył wszelkie możliwe nagrody w swojej branży, a nawet został uwieczniony w kamieniu; Zmarł 20 stycznia 2018 r.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 12 godzGotowanieDusząc się, marniejącKuchnia francuskaŚniadaniePopołudniowa przekąskaPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory 200 grjabłka 1 szt. (duże)cytryna 0,3 szt.cukier 200 grkoniak 20 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory zblanszować, usunąć skórkę i nasiona, pokroić w kostkę. Usuń skórkę z cytryny, wyciśnij sok, dodaj do pomidorów, dodaj cukier i pozostaw w lodówce na 12 godzin.
Krok 2
Po upływie tego czasu obierz jabłko i zetrzyj je na grubej tarce. Mieszamy z mieszanką pomidorowo-cytrynową, gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości, zdejmujemy z ognia i dodajemy koniak. Gotowałam około 30-40 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje.