Konfitura z kiwi i agrestu
gastronomia 22 czerwca 2007(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Konfiturą tą można nadziewać ciasta, bułki i ciasta. Można do niego dodać także posiekane orzechy włoskie.
Złożoność: łatwo Kalorie: 261,25 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 1,19 g/0,52 g/65,26DeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI750 g zielonego agrestu600 g kiwi4 łyżki l. sok z cytryny500 g cukru1 łyżka. l. skórka cytrynowa Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kiwi obierz, przekrój wzdłuż na cztery części, a następnie w cienkie plasterki. Agrest posortuj, umyj, usuń łodygi i kwiatostany.
Krok 2
Usuń skórkę z cytryny za pomocą tarki i wyciśnij sok z miąższu. Do agrestu dodaj sok i za pomocą blendera zmiksuj jagody na puree. Przetrzyj puree przez sito, aby usunąć nasiona.
Krok 3
Puree wymieszaj z kiwi, skórką z cytryny i cukrem. Wlać na głęboką patelnię, podpalić i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj, aż objętość zmniejszy się o połowę. Następnie zdejmij z ognia i przelej do wysterylizowanych słoików. Zamknij słoiki pokrywkami. Wskazówka: Konfiturą tą można nadziewać ciasta, bułki i ciasta. Można do niego dodać także posiekane orzechy włoskie.