Konfitura truskawkowa na ciasto
gastronomia 01 lipca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Konfitówkę truskawkową na ciasto lepiej przygotować ze świeżych jagód: mrożone też się sprawdzą, ale będą mniej bogate w smaku. Po co w ogóle taki preparat cukierniczy i co z nim zrobić? Porozmawiajmy! Konfiturę truskawkową można stosować jako polewę do ciasta lub jako warstwę nadzienia pomiędzy warstwami ciasta z kremem. Ten „dodatek” nadaje deserowi soczystość, atrakcyjny wygląd i oczywiście nadaje potrawie niezrównany aromat. W niektórych przypadkach confit przygotowuje się z puree truskawkowego, a czasami z kawałkami jagód: wybór zależy od charakteru ciasta i wyobraźni cukiernika. Oferujemy przepis na drugą opcję, skuteczniejszą i jednocześnie prostszą. W załączeniu podobna instrukcja, dzięki której dowiesz się, jak prawidłowo przygotować konfiturę na ciasto truskawkowe!
Złożoność: łatwo Kalorie: 288,50 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 5,76 g/0,72 g/63,01DeserWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEżelatyna – 10 gwoda pitna – 60 mlświeże truskawki – 350 gcukier – 100 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki konfitury truskawkowej. Umieść żelatynę w małej misce i zalej zimną pitną wodą. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej, aby napęczniało.
Krok 2
Posortuj truskawki, umyj je, osusz i ułóż na papierowym ręczniku. Jeśli jagody są duże, pokrój je na ćwiartki. Przygotowane truskawki włóż do szerokiego rondla.
Krok 3
Truskawki zasypać cukrem i odstawić na 15 minut. Następnie postaw na małym ogniu i podgrzej, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Gdy mieszanina zacznie się gotować, zdejmij z ognia i przelej do dużej miski.
Krok 4
Dodać lekko wyciśniętą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie użyj, jak chcesz. Można go przełożyć do miseczek i podawać na deser.
PRZYDATNE RADY
Konfiturę z truskawkami możesz zamrozić na później! Wlać mieszaninę żelatyny do formy i pozostawić do stwardnienia w lodówce. Następnie ostrożnie ułóż na folii, zawiń i włóż do zamrażarki. Gdy nadejdzie odpowiedni czas, wyjmij konfitację, pozostaw ją w temperaturze pokojowej na dosłownie 10 minut, a następnie użyj do ciasta według uznania.
PRZY OKAZJI
Jeśli chcesz przygotować puree z truskawek na ciasto, po prostu gorące jagody w syropie zmiksuj blenderem na trzecim etapie i dopiero wtedy dodaj spęcznioną żelatynę.