Konfitura śliwkowa z cynamonem i cytryną
Elena Iwanowa 11 czerwca 2015 r4,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Do tej konfitury śliwkowej najlepiej użyć śliwki węgierskiej i koniecznie zaopatrzyć się w cynamon wysokiej jakości – świeży i pachnący.
Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 1 godz. 10 minMikserGotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIśliwka – 1000 gcukier – 450 glaski cynamonu – 1 szt.woda – 250 mlcytryna – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj śliwki, przekrój je na pół i usuń pestkę. W składnikach podana jest masa netto śliwek.
Krok 2
Śliwki włóż do rondla o grubym dnie, dodaj cukier, laskę cynamonu, skórkę z cytryny i wodę. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować, ciągle mieszając drewnianą łyżką i zbierając pianę, aż śliwki będą miękkie.
Krok 3
Z konfitury usuń laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Zmiksuj mieszaninę za pomocą blendera zanurzeniowego. Postaw ponownie na średnim ogniu i gotuj do pożądanej konsystencji.
Krok 4
Ostudź dżem, przełóż go do suchych słoików i włóż do lodówki. W razie potrzeby na ostatnim etapie gotowania dodaj sok z cytryny.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby sprawdzić gotowość konfitury, należy umieścić suchy spodek w zamrażarce. Następnie wyjmij spodek, nalej na niego odrobinę konfitury i przechyl. Gotowa konfitura powinna powoli zsuwać się w dół.