Konfitura śliwkowa z cynamonem i cytryną

Konfitura śliwkowa z cynamonem i cytryną

Elena Iwanowa 11 czerwca 2015 r4,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzKonfitura śliwkowa z cynamonem i cytryną Do przepisu

Do tej konfitury śliwkowej najlepiej użyć śliwki węgierskiej i koniecznie zaopatrzyć się w cynamon wysokiej jakości – świeży i pachnący.

Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 1 godz. 10 minMikserGotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIśliwka – 1000 gcukier – 450 glaski cynamonu – 1 szt.woda – 250 mlcytryna – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj śliwki, przekrój je na pół i usuń pestkę. W składnikach podana jest masa netto śliwek.

Krok 2

Śliwki włóż do rondla o grubym dnie, dodaj cukier, laskę cynamonu, skórkę z cytryny i wodę. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować, ciągle mieszając drewnianą łyżką i zbierając pianę, aż śliwki będą miękkie.

Krok 3

Z konfitury usuń laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Zmiksuj mieszaninę za pomocą blendera zanurzeniowego. Postaw ponownie na średnim ogniu i gotuj do pożądanej konsystencji.

Krok 4

Ostudź dżem, przełóż go do suchych słoików i włóż do lodówki. W razie potrzeby na ostatnim etapie gotowania dodaj sok z cytryny.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby sprawdzić gotowość konfitury, należy umieścić suchy spodek w zamrażarce. Następnie wyjmij spodek, nalej na niego odrobinę konfitury i przechyl. Gotowa konfitura powinna powoli zsuwać się w dół.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja