Konfitura pomidorowa z jabłkiem, bazylią i przyprawami
Mikmichef 07 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: trudny Porcje: 1 Gotowanie: 5 godzin Dodać. czas: 15 minutMikserGotowaniePrażenieKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘśliwki lub pomidorki koktajlowe 1-1,2 kgcukier 250-300 gzielone jabłko 4 szt.ocet jabłkowy lub wino wzmocnione np. sherry, Massander – 50 mlkurkuma – 1-2 łyżeczki.bazylia – pęczek 50/70 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory przekroić na pół, wymieszać z cukrem i kurkumą i pozostawić na ogniu. Delikatnie mieszaj, aby pomidory nie zrobiły się puree. Po rozpuszczeniu gotuj przez 10 minut.
Krok 2
Jabłka obierz i zmiksuj w blenderze i od razu dodaj do pomidorów. Jeśli nie masz blendera, zetrzyj go na drobnej tarce.
Krok 3
Bazylię drobno posiekać, wymieszać z pomidorami i jabłkami, zdjąć z ognia, odstawić na 3 – 5 godzin,
Krok 4
Po – spróbuj, możesz dodać trochę octu, zagotować na średnim ogniu; Wystarczy 15 minut. Umieścić w słoikach.
Krok 5
Jeść. Okres ważności 2-4 tygodnie.
PRZYDATNE RADY
Przed jedzeniem należy wyjąć konfiturę z lodówki, jeśli jest w niej przechowywana, poczekać, aż konfitura osiągnie temperaturę pokojową lub wstawić miskę z mieszanką do gorącej wody lub do kuchenki mikrofalowej, zawsze z pokrywką.
PRZY OKAZJI
Lepiej mieszać pomidory nie łyżką, ale rączką łyżki lub patykiem do sushi.