Konfitura pomidorowa z cynamonem
Marina 29 sierpnia 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Niezwykle smaczny przysmak – konfitura pomidorowa o smaku orzechowo-cytrynowym i nutą cynamonu. Z twarogiem i lodami to po prostu niebiańska przyjemność!
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 8 minut Dodać. czas: 12 godz. 30 minGotowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmięsiste pomidory 600 gcukier 300 grcytryna 1 szt.laska cynamonu 1 szt.prażone migdały 30 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na pomidorach robimy nacięcia w kształcie krzyża, wrzucamy je do wrzącej, a następnie zimnej wody. Skóra jest usuwana natychmiast po takich zabiegach wodnych.
Krok 2
Usuń skórkę z 1/3 cytryny, a z całej cytryny wyciśnij sok.
Krok 3
Pomidory pokroić w kostkę, połączyć z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Krok 4
Teraz włóż pomidory do ognia w pojemniku o grubym dnie. Dodać laskę cynamonu i posiekane migdały bez skórki. Gotuj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Usuń pianę i kontynuuj gotowanie po gotowaniu przez 7-8 minut.
Krok 5
Ciepłą konfiturę przelewamy do wysterylizowanych przed gotowaniem słoików. Przechowywać w chłodnym miejscu. A w mroźne zimowe wieczory będziemy mieli czym się cieszyć.