Konfitura pomidorowa
Irina 15 kwietnia 2016 r4,25 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 3 godziny 30 minutSuszenie, suszeniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI20 szt. śliwkowe pomidory1 łyżeczka mieszanka „zioła prowansalskie”2 ząbki czosnku50 g oliwy z oliwek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Opłucz pomidory. Na górze wykonaj nacięcie w kształcie krzyża. Pomidory zanurzać na pół minuty we wrzącej wodzie, następnie od razu przelać do zimnej wody i zdjąć skórkę.
Krok 2
W zależności od wielkości pomidory pokroić na 4-6 kawałków. Usuń rdzeń i nasiona.
Krok 3
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i ułóż plasterki pomidora.
Krok 4
Oliwę zmieszaj z czosnkiem i ziołami prowansalskimi i polej tą mieszanką plastry pomidora.
Krok 5
Włóż blachę do pieczenia z pomidorami do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i susz przez 3-4 godziny. Gotowe plastry przekładamy do słoiczka i zalewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
UWAGA DO GOSPODARKI
Konfiturę pomidorową można wykorzystać do przygotowania sałatek, drobiu, jako samodzielną przekąskę i nadzienie do słonych wypieków.
PRZYDATNE RADY
Do tego dania najlepsze są mięsiste pomidory. Jeżeli pomidory nie są słodkie, przed suszeniem można je posypać odrobiną cukru.