Konfitura pomidorowa

Konfitura pomidorowa

Irina 15 kwietnia 2016 r4,25 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 3 godziny 30 minutSuszenie, suszeniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI20 szt. śliwkowe pomidory1 łyżeczka mieszanka „zioła prowansalskie”2 ząbki czosnku50 g oliwy z oliwek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Opłucz pomidory. Na górze wykonaj nacięcie w kształcie krzyża. Pomidory zanurzać na pół minuty we wrzącej wodzie, następnie od razu przelać do zimnej wody i zdjąć skórkę.

Krok 2

W zależności od wielkości pomidory pokroić na 4-6 kawałków. Usuń rdzeń i nasiona.

Krok 3

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i ułóż plasterki pomidora.

Krok 4

Oliwę zmieszaj z czosnkiem i ziołami prowansalskimi i polej tą mieszanką plastry pomidora.

Krok 5

Włóż blachę do pieczenia z pomidorami do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i susz przez 3-4 godziny. Gotowe plastry przekładamy do słoiczka i zalewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

UWAGA DO GOSPODARKI

Konfiturę pomidorową można wykorzystać do przygotowania sałatek, drobiu, jako samodzielną przekąskę i nadzienie do słonych wypieków.

PRZYDATNE RADY

Do tego dania najlepsze są mięsiste pomidory. Jeżeli pomidory nie są słodkie, przed suszeniem można je posypać odrobiną cukru.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja