Konfitura morelowa z lawendą
Elena Iwanowa 04 sierpnia 20155,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Proponuję cieszyć się pyszną konfiturą morelową zimą. Niesamowite połączenie moreli i lawendy, mam nadzieję, że każdemu przypadnie do gustu.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 24 godzinyGotowanieKonserwowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyKonfituraSos/dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 6 PORCJImorele – 600 gcukier – 500 gcytryna – 1 szt.lawenda (suszone kwiaty) – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj i osusz morele. Usuń nasiona.
Krok 2
Odważ 500 g miąższu morelowego i pokrój w 1 cm kostkę.
Krok 3
Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce.
Krok 4
Morele, cukier, startą skórkę z cytryny wymieszaj w misce (w której będziesz gotować konfiturę) (możesz dodać 3 łyżki soku z cytryny, ale ja go nie dodałam). Wstawić do lodówki na jeden dzień.
Krok 5
Po dniu postaw miskę z morelami na małym ogniu, gotuj, mieszając i odtłuszczając, przez około 20 minut.
Krok 6
Przygotuj lawendę.
Krok 7
Po 20 minutach wyłączyć ogień, dodać kwiaty lawendy, wymieszać i od razu gorące przelać do słoików. Zakręć pokrywki, odwróć i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 8
Smacznego!