Konfitura imbirowa
Olga Wołodina 13 sierpnia 20154,50 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Imbir to naprawdę uniwersalny lek. Żadna inna przyprawa nie ma tak wielu właściwości leczniczych. Przygotujmy więc chociaż jeden słoiczek z tą magiczną rośliną…
Złożoność: łatwo Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 30 minutGotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJIkorzeń imbiru – 400 gcytryna-2 szt.cukier – 200 gwoda-1 szklanka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Imbir obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 2
Cytryny pokroić i wycisnąć z nich sok.
Krok 3
Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce.
Krok 4
Imbir i skórkę umieścić w szerokiej misce, wlać sok z cytryny i dodać cukier. Postaw na małym ogniu i gotuj przez 30 minut, unikając wrzenia.
Krok 5
Dodać szklankę wody i gotować do pożądanej konsystencji przez około 30 minut.
Krok 6
Przełożyć do wysterylizowanego słoika, ostudzić, zamknąć pokrywką. Przechowywać w lodówce. Pomaga na przeziębienia, wzmacnia odporność, rozgrzewa.