Konfitura grzybowa
gastronomia 28 października 2016 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 8 godzinMikserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg kurków 400 g kwaśnych zielonych jabłek 1 kg cukru 1 cytryna pół laski wanilii 2 laski cynamonu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i dokładnie opłukać, następnie drobno posiekać i dodać cukier. Pozwól parzyć przez 8 godzin.
Krok 2
Postaw patelnię z grzybami na małym ogniu, zagotuj i gotuj przez 10 minut. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Gotuj do pożądanej grubości na małym ogniu, 20–25 minut.
Krok 3
Dodaj sok z cytryny, wanilię i cynamon, następnie gotuj przez kolejne 15 minut.
Krok 4
Ubijaj blenderem, aż pozostaną kawałki. Zdjąć z ognia i wlać do wstępnie wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywkami.
PRZYDATNE RADY
Ten sam dżem grzybowy do sera i mięsa można przygotować z borowików.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony i opracowany Maria Didurenko, twórczyni sklepu internetowego Varenyevar.