Konfitura gruszkowa z serem camembert i pieczywem kasztanowym
Klara 09 stycznia 20120,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieDeserWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsól – 1 łyżeczka.Ser Camembert – 150 gmąka pszenna – 200 ggruszki – 1 kgcukier (na dżem) – 700 gcukier (do chleba) – 2 łyżki. l.cytryna – 1 szt.mąka kasztanowa – 100 gdrożdże suszone – 7 gorzechy włoskie – 50 gcynamon – 2 łyżeczki.ciepła woda – 150 mloliwa z oliwek – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby zrobić dżem, w rondelku wymieszaj gruszki, cukier, sok z cytryny i cynamon. Doprowadź do wrzenia, usuń pianę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 40 minut. Aby przygotować chleb, przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier i masło. Zacznij wyrabiać ciasto, dodając ciepłą wodę, aż stanie się miękkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę, włóż do głębokiej miski posypanej mąką, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Zagnieść ciasto, dodać pokruszone orzechy i włożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na kolejne 30 minut. Przykryj folią. Piecz przez pierwsze 25 minut w temperaturze 200 C, następnie posmaruj chleb oliwą, obniż temperaturę do 180 C i piecz kolejne 15 minut. Wyjąć z formy i ostudzić. Chleb pokroić, dodać kawałek sera i polać dżemem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby przygotować mąkę kasztanową, należy osuszyć kasztany w piekarniku i zmielić w młynku do kawy. Weź 200 g nieobranych kasztanów, a wyjdzie około 100 g mąki