Konfitura gruszkowa z cebulą i chilli do mięsa
Do przepisu
Podawać do tłustych mięs, drobiu, pasztetów.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzinaGotowanieDeserSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ6 dużych, twardych gruszek 1 zielona i 1 czerwona papryczka chili 2 małe czerwone cebule 3 łyżki. l. oliwa z oliwek 400 g cukru i skórka z 3 limonek sól Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę o boku 2 cm. Chili przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i błony, miąższ pokrój w cienkie paski.
Krok 2
Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Podsmaż cebulę i chili na oliwie z oliwek, 2 minuty.
Krok 3
Dodać gruszki, wymieszać, dodać cukier, zagotować, gotować 25 minut.
Krok 4
Zdjąć z ognia, dodać sok i skórkę z limonki oraz dodać sól. Całkowicie ostudzić; przechowywać w lodówce, co najmniej 1 godzinę.
PRZY OKAZJI
Zgodnie z tym przepisem można gotować przyprawy owocowo-cebulowe z jabłek (lepiej brać odmiany słodko-kwaśne) lub z pigwy.