Konfitura dyniowa z mandarynkami

Konfitura dyniowa z mandarynkami

gastronomia 05 lipca 2013 rKonfitura dyniowa z mandarynkamiKonfitura dyniowa z mandarynkami Do przepisu

Ile dżemów i konfitur próbowaliśmy w naszym gastronomicznym życiu, aż strach policzyć. Karmiono nas tym kiedyś w Uzbekistanie i nie możemy o tym zapomnieć. Trochę egzotycznie – i teraz wydaje nam się idealne.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 34,47 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,17 g/0,26 g/8,33PustyWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJERozpocznij gotowanie na 14 godzin przed podaniem1 kg pulpy dyniowej500 g mandarynek4 cytryny4 cm świeżego korzenia imbiru1kg brązowego cukruszczypta ziaren kardamonu1,5 łyżki. l. ghee Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz dynię: usuń skórkę, włókna i nasiona. Pokrój w duże kostki. Umieścić w misce. Dodać obrany i drobno posiekany imbir, startą skórkę z 1 cytryny i jedną czwartą całkowitej ilości cukru. Przykryć pokrywką i pozostawić do zaparzenia na 8–12 godzin.

Krok 2

Do rondelka wlać niecałe 2 litry wody, wrzucić do niego całe nieobrane mandarynki i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Ostudzić, wyjąć mandarynki, pokroić w plasterki i usunąć nasiona. Napar z mandarynek odłożyć na bok.

Krok 3

Wyciśnij sok z cytryn. Drobno posiekaj pozostałe skórki z cytryny i dodaj do bulionu mandarynkowego. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po zdjęciu pokrywki gotuj przez kolejne 15 minut. Gotowy bulion przelej przez drobne sito, ostrożnie wyciskając miąższ z cytryny. Wlać powstały płyn do czystego rondla. Dodać sok z cytryny, mandarynki i miąższ dyni. Doprowadź do wrzenia, dodaj kardamon i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. W powstałej masie rozpuść pozostały cukier i gotuj konfiturę, aż zgęstnieje. Dodaj olej. Gotową konfiturę przelać do wysterylizowanych słoików i od razu szczelnie je zakręcić.

PRZY OKAZJI

Na smak tej konfitury największy wpływ mają mandarynki. Wybierz odmianę słodko-kwaśną i o ściśle przylegającej skórce. Właściwe mandarynki powinny wydawać się ciężkie jak na swój rozmiar, gdy je podnosisz.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja