Konfitura cukiniowo-cytrynowa z imbirem

Konfitura cukiniowo-cytrynowa z imbirem

Olga 14 sierpnia 2020 r0,00Dodaj do ulubionychUdziałKonfitura cukiniowo-cytrynowa z imbiremKonfitura cukiniowo-cytrynowa z imbiremKonfitura cukiniowo-cytrynowa z imbiremKonfitura cukiniowo-cytrynowa z imbirem Do przepisu

Pachnący, zdrowy i bardzo smaczny dżem z cukinii, cytryny i soku z cytryny. Do dżemu dodaje się sok, aby zachować smak i kolor. Cukinia dobrze komponuje się z cytryną i jest nasycona jej aromatem.

Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 40 minutMikserGotowanieŚniadanieKolacjaKolacjaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEcukinia – 500 gcukier – 400 gcytryna – 1 gsok z cytryny – 1 łyżka.imbir (używam proszku lub świeżego do smaku) – 0,5 łyżeczki.rzucićtyna (pektyna) – 10 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Składniki do robienia dżemu. Cukinię i cytrynę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Cukinię pokroić w plasterki.

Krok 3

Zetrzyj skórkę z cytryny na grubej tarce i dodaj do cukinii.

Krok 4

Cytrynę obierz, usuń nasiona i pokrój na kawałki. Zetrzyj imbir na drobnej tarce.

Krok 5

Cukinię z cytryną zmiel w blenderze.

Krok 6

Dodaj imbir do mieszanki dyni i zamieszaj.

Krok 7

Następnie dodać cukier i wymieszać.

Krok 8

Wlać mieszaninę dyni do rondla o grubym dnie i posypać Quittin na wierzchu i dobrze wymieszać. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając, i dodać sok z cytryny. Gotuj przez kolejne 3 minuty i wyjmij patelnię z pieca.

Krok 9

Przygotowany dżem wlać na gorąco do wyparzonych słoików i natychmiast zamknąć pokrywkę.

Krok 10

Następnie odwracamy słoiki i przykrywamy je kocem. Pozostaw, aż dżem całkowicie ostygnie.

Krok 11

Smacznego!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja