Konfitura cukiniowo-cytrynowa z imbirem
Olga 14 sierpnia 2020 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pachnący, zdrowy i bardzo smaczny dżem z cukinii, cytryny i soku z cytryny. Do dżemu dodaje się sok, aby zachować smak i kolor. Cukinia dobrze komponuje się z cytryną i jest nasycona jej aromatem.
Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 40 minutMikserGotowanieŚniadanieKolacjaKolacjaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEcukinia – 500 gcukier – 400 gcytryna – 1 gsok z cytryny – 1 łyżka.imbir (używam proszku lub świeżego do smaku) – 0,5 łyżeczki.rzucićtyna (pektyna) – 10 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Składniki do robienia dżemu. Cukinię i cytrynę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 2
Cukinię pokroić w plasterki.
Krok 3
Zetrzyj skórkę z cytryny na grubej tarce i dodaj do cukinii.
Krok 4
Cytrynę obierz, usuń nasiona i pokrój na kawałki. Zetrzyj imbir na drobnej tarce.
Krok 5
Cukinię z cytryną zmiel w blenderze.
Krok 6
Dodaj imbir do mieszanki dyni i zamieszaj.
Krok 7
Następnie dodać cukier i wymieszać.
Krok 8
Wlać mieszaninę dyni do rondla o grubym dnie i posypać Quittin na wierzchu i dobrze wymieszać. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając, i dodać sok z cytryny. Gotuj przez kolejne 3 minuty i wyjmij patelnię z pieca.
Krok 9
Przygotowany dżem wlać na gorąco do wyparzonych słoików i natychmiast zamknąć pokrywkę.
Krok 10
Następnie odwracamy słoiki i przykrywamy je kocem. Pozostaw, aż dżem całkowicie ostygnie.
Krok 11
Smacznego!