Konfiguruj pomarańczowe loki
Elena Iwanowa 04 sierpnia 20155,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu
Skórki pomarańczy w kształcie spirali doskonale prezentują się w wypiekach, a także po prostu w przezroczystym słoiczku lub rozecie podanej na stole. No i oczywiście sam dżem też jest bardzo smaczny!
Złożoność: trudny Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 15 minut Dodać. czas: 96 godzGotowanieŚniadaniePopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIpomarańczowy – 3 szt.woda – 400 mlcukier – 300 gsok z połowy cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomarańcze dokładnie umyj i zalej wrzącą wodą, aby usunąć z powierzchni warstwę konserwantów. Pomarańcze przekrój wzdłuż na 4 części, każdą część na pół. Dostajesz plasterki arbuza.
Krok 2
Usuwamy miąższ, a następnie każdy plasterek skórki kroimy na pół, tak aby powstały dość cienkie paski.
Krok 3
Obrane paski włóż do głębokiej miski i zalej całkowicie wodą. Moczyć przez 3-4 dni, regularnie zmieniając wodę
Krok 4
Następnie za pomocą noża usuń albedo (białą część po wewnętrznej stronie skórki) z każdego paska.
Krok 5
Zwijamy każdy pasek w spiralę i nawlekamy go na nitkę jak koraliki.
Krok 6
Następnie gotuj skórkę 3-4 razy przez 15-20 minut, za każdym razem dolewając wodę.
Krok 7
Po każdym gotowaniu przepłucz ziarenka skórki zimną wodą.
Krok 8
Następnie przygotowane koraliki zalać 400 ml wody, dodać 300 g cukru i gotować, aż syrop lekko zgęstnieje. Nie powinno wyglądać jak gęsty dżem. Gotowałam w dwóch partiach przez 15 minut na małym ogniu, przykrywając pokrywką.
Krok 9
Na samym końcu, przed drugim zagotowaniem, dodać sok z cytryny (dzięki temu syrop będzie lżejszy) i dusić 15 minut na małym ogniu. Gotowy dżem przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce. Smacznego!