Konfiguruj pomarańczowe loki

Konfiguruj pomarańczowe loki

Elena Iwanowa 04 sierpnia 20155,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3KomentarzKonfiguruj pomarańczowe loki Do przepisu

Skórki pomarańczy w kształcie spirali doskonale prezentują się w wypiekach, a także po prostu w przezroczystym słoiczku lub rozecie podanej na stole. No i oczywiście sam dżem też jest bardzo smaczny!

Złożoność: trudny Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 15 minut Dodać. czas: 96 godzGotowanieŚniadaniePopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIpomarańczowy – 3 szt.woda – 400 mlcukier – 300 gsok z połowy cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Pomarańcze dokładnie umyj i zalej wrzącą wodą, aby usunąć z powierzchni warstwę konserwantów. Pomarańcze przekrój wzdłuż na 4 części, każdą część na pół. Dostajesz plasterki arbuza.

Krok 2

Usuwamy miąższ, a następnie każdy plasterek skórki kroimy na pół, tak aby powstały dość cienkie paski.

Krok 3

Obrane paski włóż do głębokiej miski i zalej całkowicie wodą. Moczyć przez 3-4 dni, regularnie zmieniając wodę

Krok 4

Następnie za pomocą noża usuń albedo (białą część po wewnętrznej stronie skórki) z każdego paska.

Krok 5

Zwijamy każdy pasek w spiralę i nawlekamy go na nitkę jak koraliki.

Krok 6

Następnie gotuj skórkę 3-4 razy przez 15-20 minut, za każdym razem dolewając wodę.

Krok 7

Po każdym gotowaniu przepłucz ziarenka skórki zimną wodą.

Krok 8

Następnie przygotowane koraliki zalać 400 ml wody, dodać 300 g cukru i gotować, aż syrop lekko zgęstnieje. Nie powinno wyglądać jak gęsty dżem. Gotowałam w dwóch partiach przez 15 minut na małym ogniu, przykrywając pokrywką.

Krok 9

Na samym końcu, przed drugim zagotowaniem, dodać sok z cytryny (dzięki temu syrop będzie lżejszy) i dusić 15 minut na małym ogniu. Gotowy dżem przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja