Kompot ze śliwek i jabłek na zimę

Kompot ze śliwek i jabłek na zimę

Giennadij Usaczow 23 sierpnia 2023 r0,00Dodaj do ulubionychUdziałKompot ze śliwek i jabłek na zimę Do przepisu

Kompotu ze śliwek i jabłek na zimę nie sposób odmówić! Zwłaszcza jeśli śliwki nie zdążyły się zagotować i zachować swój kształt i elastyczność. Aby to zrobić, zalecamy użycie gęstych, lekko niedojrzałych owoców. Same śliwki można następnie spożywać jako deser lub podawać z lodami. Aby kompot nie był odrażająco słodki i lepiej się przechowywał, do preparatu dodamy kwasek cytrynowy (można go zastąpić sokiem z cytryny). Możesz też włożyć plasterek cytryny bezpośrednio do słoika. Kompot przygotowuje się szybko, a ilość przeznaczona jest dla 4 osób. Jeśli masz duże zbiory, proporcjonalnie zwiększ ilość składników.

Złożoność: łatwo Kalorie: 163,40 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,64 g/0,34 g/39,59KonserwowaniePustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSzybkoSKŁADNIKI NA 2 PORCJEjabłka – 400 gśliwki – 600 gcukier – 300 gkwas cytrynowy – 1/3 łyżeczki.woda – 2 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wszystkie składniki przygotować według wykazu na kompot śliwkowo-jabłkowy na zimę. Dokładnie opłucz jabłka pod bieżącą wodą. Bez obierania przekrój na pół i jeszcze raz na pół. Usuń rdzeń. Pokrój w plasterki.

Krok 2

Śliwki dokładnie opłucz czystą wodą, posortuj i usuń zepsute. Nasiona można pozostawić lub w razie potrzeby usunąć, przecinając owoc na pół.

Krok 3

Przygotuj trzylitrowy słoik. Dokładnie wypłucz sodą oczyszczoną i wysterylizuj parą lub inną metodą. Suchy. Gotuj pod pokrywką przez około 10 minut.

Krok 4

Do słoika włóż jabłka i śliwki. Można je zważyć na wadze lub określić naocznie: owoce powinny zajmować około 1/3 słoiczka lub więcej, ale nie mniej.

Krok 5

Do garnka wlej 3 litry wody i zagotuj. Dodać cukier i zagotować syrop, mieszając aż się rozpuści (około 3-5 minut). Dodać kwasek cytrynowy i wymieszać.

Krok 6

Napełnij słoiki z owocami wrzącym syropem i natychmiast zamknij pokrywki. Odwróć do góry nogami i zawiń, aż całkowicie ostygnie. Przechowuj kompot śliwkowo-jabłkowy w chłodnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

W przypadku śliwek w kompocie ze śliwek i jabłek na zimę lepiej wybrać odmianę „węgierską”. Są małe i mają bogaty, słodko-kwaśny smak. Dobrze komponuje się z jabłkami.

PRZY OKAZJI

Na zimę do kompotu ze śliwek i jabłek można dodać przyprawy. Dobrze komponują się z nimi laska wanilii i laska cynamonu. Ugotować je w syropie, następnie odcedzić i rozlać do słoików.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja