Kompot ze śliwek i aronii
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Kompot ze śliwek i aronii przygotowuje się bardzo prosto i co najważniejsze szybko. A jak miło będzie otworzyć zimą słoik takiego kompotu. Cóż, o zaletach śliwek i aronii nie trzeba nawet mówić – po prostu jest ich skarbnica zarówno w jednej, jak i drugiej jagodzie.
Złożoność: łatwo Kalorie: 77,92 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,26 g/0,07 g/19.13GotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSzybkoSKŁADNIKI NA 3 PORCJE400 g śliwek200 g aronii400 g cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj śliwki i aronię, umyj i osusz. Układać warstwami w ogrzanych 0,5-litrowych słoikach.
Krok 2
Przygotuj syrop z cukru i 600 ml wody.
Krok 3
Owoce w słoikach zalać wrzącym syropem, pasteryzować w temperaturze 90°C przez 8 minut.