Kompot z wiśni i czereśni
gastronomia 07 września 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kompot wiśniowy dobry dla każdego! Jej słodko-kwaśny smak doskonale gasi pragnienie. I możesz jeść soczyste jagody. Nie ma potrzeby wybierania pestek z wiśni. Nadadzą napojowi cierpki smak i aromat. Ale w tym przypadku przedmiot można przechowywać nie dłużej niż 1 rok, od tego czasu nasiona zaczynają wydzielać kwas cyjanowodorowy, który może być szkodliwy dla zdrowia. Proponowany przez nas przepis jest dość prosty, bez sterylizacji. Obróbka cieplna jest tak delikatna, że jagody zachowują prawie wszystkie cenne witaminy. Napój korzystnie wpływa na układ odpornościowy, funkcjonowanie układu krążenia i hormonalnego, poprawia trawienie. Gotuj i pij na zdrowie!
Złożoność: łatwo Kalorie: 215,55 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 40 minut Używany: 1,24 g/0,58 g/52,21DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 20 PORCJIwiśnia – 1,3 kgwiśnie – 1,3 kgcukier – 750 gwoda pitna – 5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na kompot wiśniowy. Weź jagody w równych proporcjach. Ale jeśli chcesz bardziej kwaśny kompot, dodaj więcej wiśni i odwrotnie.
Krok 2
Umieść jagody na durszlaku, usuń łodygi, posortuj, usuwając zepsute. Opłucz je pod czystą bieżącą wodą. Pozostawić do odcieknięcia nadmiaru płynu.
Krok 3
Sterylizuj słoiki w piekarniku lub na parze. Pokrywki można zalać wrzącą wodą. Będziesz potrzebował 5-litrowych słoików. Rozłóż jagody równomiernie w przygotowanych słoikach. Około pół słoika.
Krok 4
Zagotuj wodę w rondlu (będziesz potrzebować około 4,5-5 litrów). Napełnij słoiki do połowy wrzącą wodą, a następnie uzupełnij. Przykryć pokrywkami, zawinąć i odstawić na 20 minut.
Krok 5
Wodę ze słoików wlać do rondla, dodać cukier (w ilości 150 g na 1 słoik) i doprowadzić syrop do wrzenia. Rozlewamy do słoików i zamykamy pokrywkami.
Krok 6
Odwróć słoiki do góry dnem na pokrywki i zawiń je. Pozostawić na dobę do całkowitego wystygnięcia, a następnie przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.
UWAGA DO GOSPODARKI
Im więcej jagód włożysz do słoika, tym bogatszy będzie sam napój. Kompot zbyt bogaty lub słodki można rozcieńczyć wodą. W celu lepszej konserwacji do produktu dodawany jest również kwas cytrynowy.
PRZY OKAZJI
Spróbuj dodać laskę cynamonu do kompotu wiśniowego. Napój stanie się bardziej aromatyczny i smaczny. Można dodać także inne przyprawy (anyż gwiazdkowaty, wanilia).