Kompot z wiśni i czereśni

Kompot z wiśni i czereśni

gastronomia 07 września 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzKompot z wiśni i czereśni Do przepisu

Kompot wiśniowy dobry dla każdego! Jej słodko-kwaśny smak doskonale gasi pragnienie. I możesz jeść soczyste jagody. Nie ma potrzeby wybierania pestek z wiśni. Nadadzą napojowi cierpki smak i aromat. Ale w tym przypadku przedmiot można przechowywać nie dłużej niż 1 rok, od tego czasu nasiona zaczynają wydzielać kwas cyjanowodorowy, który może być szkodliwy dla zdrowia. Proponowany przez nas przepis jest dość prosty, bez sterylizacji. Obróbka cieplna jest tak delikatna, że ​​jagody zachowują prawie wszystkie cenne witaminy. Napój korzystnie wpływa na układ odpornościowy, funkcjonowanie układu krążenia i hormonalnego, poprawia trawienie. Gotuj i pij na zdrowie!

Złożoność: łatwo Kalorie: 215,55 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 40 minut Używany: 1,24 g/0,58 g/52,21DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 20 PORCJIwiśnia – 1,3 kgwiśnie – 1,3 kgcukier – 750 gwoda pitna – 5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na kompot wiśniowy. Weź jagody w równych proporcjach. Ale jeśli chcesz bardziej kwaśny kompot, dodaj więcej wiśni i odwrotnie.

Krok 2

Umieść jagody na durszlaku, usuń łodygi, posortuj, usuwając zepsute. Opłucz je pod czystą bieżącą wodą. Pozostawić do odcieknięcia nadmiaru płynu.

Krok 3

Sterylizuj słoiki w piekarniku lub na parze. Pokrywki można zalać wrzącą wodą. Będziesz potrzebował 5-litrowych słoików. Rozłóż jagody równomiernie w przygotowanych słoikach. Około pół słoika.

Krok 4

Zagotuj wodę w rondlu (będziesz potrzebować około 4,5-5 litrów). Napełnij słoiki do połowy wrzącą wodą, a następnie uzupełnij. Przykryć pokrywkami, zawinąć i odstawić na 20 minut.

Krok 5

Wodę ze słoików wlać do rondla, dodać cukier (w ilości 150 g na 1 słoik) i doprowadzić syrop do wrzenia. Rozlewamy do słoików i zamykamy pokrywkami.

Krok 6

Odwróć słoiki do góry dnem na pokrywki i zawiń je. Pozostawić na dobę do całkowitego wystygnięcia, a następnie przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.

UWAGA DO GOSPODARKI

Im więcej jagód włożysz do słoika, tym bogatszy będzie sam napój. Kompot zbyt bogaty lub słodki można rozcieńczyć wodą. W celu lepszej konserwacji do produktu dodawany jest również kwas cytrynowy.

PRZY OKAZJI

Spróbuj dodać laskę cynamonu do kompotu wiśniowego. Napój stanie się bardziej aromatyczny i smaczny. Można dodać także inne przyprawy (anyż gwiazdkowaty, wanilia).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja