Kompot z wiśni i agrestu

Kompot z wiśni i agrestu

Kompot z wiśni i agrestu, Zahodnik Do przepisu

Kompot z wiśni i agrestu z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom napojów jagodowych o orzeźwiającym i orzeźwiającym smaku. Aromat wiśni i delikatna kwaskowatość agrestu harmonijnie łączą się, tworząc zaskakująco harmonijny duet.

Złożoność: łatwo Kalorie: 105,53 kcal/porcję Porcje: 15 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,20 g/0,09 g/26,37PustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 15 PORCJI200 g agrestuna 1 trzylitrowy słoik200 g wiśni 350 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jagody na kompot z wiśni i agrestu umyj w zimnej wodzie. Odcedź na durszlaku i pozwól wodzie spłynąć. Odetnij łodygi agrestu i w razie potrzeby usuń pestki z wiśni.

Krok 2

Przygotuj wysterylizowane trzylitrowe słoiki. Na każdy słoik będziesz potrzebować 400 g jagód, możesz wybrać proporcję według własnego gustu. Umieść jagody w słoikach.

Krok 3

Ostrożnie zalej jagody wrzącą wodą aż do samej szyjki słoika, staraj się zalać jagody wrzącą wodą, aby słoik nie pękł. Przykryj wysterylizowanymi metalowymi pokrywkami i pozostaw na 5 minut.

Krok 4

Wodę ze słoików wlać do dużego rondla, do każdego słoika kompotu dodać po 350 g cukru i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, gotować przez 5 minut, następnie zmniejszyć ogień do małego.

Krok 5

Napełnij jeden słoik gorącym kompotem i zwiń pokrywkę. Odwróć słoik do góry nogami. Następnie napełnij kolejny słoik – przez cały ten czas patelnia z kompotem powinna delikatnie się zagotować.

Krok 6

Po zwinięciu wszystkich słoików owiń je kocami lub dywanikami i pozostaw do całkowitego wystygnięcia na co najmniej 24 godziny. Gotowy kompot przechowuj w temperaturze pokojowej.

PRZYDATNE RADY

Jeżeli kompot z wiśni i agrestu z puszki wydaje Ci się zbyt słodki, przed podaniem do szklanek możesz dodać trochę lodu lub rozcieńczyć kompot wodą mineralną do smaku.

PRZY OKAZJI

Kompot z wiśni i agrestu można przygotować nie tylko do przechowywania na zimę, ale także do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. W takim przypadku dostosuj ilość cukru do smaku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja