Kompot z wiciokrzewu na zimę i na co dzień
Angelina Krawczenko 27 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Kompot z wiciokrzewu to dość rzadki „gość” na naszym stole. Takiego napoju na pewno nie znajdziesz w sklepie. Ale bardzo możliwe jest przygotowanie go w domu, dlatego sugerujemy pilne skorygowanie tego zaniedbania. Powiemy Ci, jakie są zalety wiciokrzewu i podzielimy się sekretami, jak na różne sposoby gotować kompot z wiciokrzewu na zimę w domu.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak gotować kompot z wiciokrzewu na zimę
- Przepisy ze sterylizacją i bez Klasyczny kompot z wiciokrzewu na zimę Kompot z wiciokrzewu na zimę z podwójnym nadzieniem z syropem cukrowym Skoncentrowany kompot z wiciokrzewu na zimę Kompot z wiciokrzewu na zimę bez pasteryzacji
- Jak długo gotować kompot z wiciokrzewu
- Ile cukru dodać do kompotu z wiciokrzewu
- Asortowany kompot z wiciokrzewem
- Wiciokrzew: witaminy i korzyści
- Wiciokrzew dla kobiet i mężczyzn
Pomimo tego, że ciemnoniebieska jagoda jest bardzo zdrowa, smaczna i niezbyt wybredna w stosunku do warunków zewnętrznych (rośnie wszędzie), gospodynie domowe nie przepadają za nią. Prawdopodobnie dlatego, że zbiory zwykle nie są duże lub ptakom udaje się zdziobać super zdrowe jagody niemal całkowicie wcześniej. A czas przechowywania wiciokrzewu w oryginalnej formie po złożeniu jest ograniczony – nie dłużej niż trzy dni w lodówce. Wiciokrzew nie toleruje regularnego zamrażania w domu. Najszybszym sposobem jego przetworzenia jest zmielenie wiciokrzewu z cukrem. Ten żywy dżem zachowa maksymalną ilość witamin, ale będziesz musiał go szybko zjeść. Jeśli masz bogate zbiory jagód, najlepiej przygotować przetwory na zimę – zwykły dżem z wiciokrzewu, dżemy i oczywiście kompoty.
Jak gotować kompot z wiciokrzewu na zimę
Kompot z wiciokrzewu na zimę przygotowywany jest przy użyciu tej samej technologii i receptury, co inne podobne preparaty. Będziesz potrzebował jagód, granulowanego cukru i wody. Wiciokrzew należy posortować, umyć, a następnie wybrać jedną z opcji: albo ugotować jagody z cukrem, a następnie wlać do pojemników, albo najpierw przygotować syrop i zalać nim świeże jagody bez wcześniejszej obróbki cieplnej, umieszczone w słoikach.
Należy pamiętać, że po ugotowaniu wszystkie jagody i owoce, zwłaszcza te delikatne, jak wiciokrzew, tracą co najmniej połowę swoich korzystnych właściwości. Dlatego do przygotowywania przetworów owocowych i jagodowych lepiej jest używać delikatnych trybów.
Z reguły każda konserwacja wymaga dokładnej sterylizacji i, jeśli to możliwe, pasteryzacji. Ale istnieją przepisy, które nie wymagają zgodności z obydwoma punktami. Porozmawiamy o tym poniżej.
Przepisy ze sterylizacją i bez
Kompot z wiciokrzewu na zimę, klasyczny przepis
Kompot z wiciokrzewu na zimę według klasycznej receptury jest przyrządzany w najdelikatniejszy sposób dla delikatnych jagód i okazuje się umiarkowanie słodki. Na kompot z wiciokrzewu na zimę według tego przepisu należy zachować następujące proporcje: wiciokrzew/cukier – 2 do 1, wiciokrzew/woda – 3 do 1.
Kompot z wiciokrzewu na zimę i na co dzień
Czego potrzebujesz:
- 1 kg wiciokrzewu
- 500 g cukru
- 3 litry wody
- Aby przygotować syrop, zagotuj wodę w rondlu.
- Dodaj cukier do wrzącej wody i gotuj na średnim ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia, około 10 minut.
- Na czas przygotowywania syropu przygotowane (posortowane, umyte i lekko osuszone) wiciokrzew wkładamy do wysterylizowanych wcześniej słoików. Jagody powinny zajmować nie więcej niż jedną trzecią pojemnika.
- Przygotowanym syropem zalej wiciokrzew, przykryj słoiki żelaznymi pokrywkami i włóż je do dużego pojemnika z wrzącą wodą do pasteryzacji na 15 minut.
- Po pasteryzacji słoiki zwiń pokrywkami, poczekaj, aż kompot z wiciokrzewu ostygnie i umieść go w chłodnym, ciemnym miejscu.
Kompot z wiciokrzewu na zimę z podwójnym nadzieniem syropu cukrowego
Inny przepis, dzięki któremu można szybko ugotować pyszny kompot z wiciokrzewu na zimę, polega na podwójnym napełnieniu syropem cukrowym i braku pasteryzacji termicznej. Do tej metody będziesz potrzebować:
- 1 kg świeżych jagód
- 250-300 g cukru kryształu
- 2-2,5 litra wody
- Przygotuj jagody i ugotuj syrop zgodnie z opisem w poprzednim przepisie.
- Przygotowane jagody włóż do wysterylizowanych lub po prostu dokładnie umytych słoików (powinny zająć jedną trzecią), zalej je gorącym syropem, przykryj pokrywką i odstaw na 5-7 minut.
- Następnie ostrożnie wlej syrop do tego samego pojemnika, w którym był przygotowany (można to zrobić poprzez specjalną nylonową pokrywkę z otworami umieszczonymi na słoiku) i doprowadzaj do wrzenia.
- Wrzący syrop wlać do słoików z jagodami, przykryć pokrywkami i poczekać, aż z kompotu wypuści całe powietrze (na powierzchni przestaną pojawiać się bąbelki).
- Następnie zwiń słoiki, zamknij pokrywki, zawiń je w koc i odstaw na jeden dzień w ciemne miejsce.
Ważny. Wybuchłych słoików z kompotem nie można ponownie przekręcić. W takim przypadku możesz albo całkowicie strawić kompot, albo spróbować zrobić z niego dżem. Ale druga opcja w tym przypadku będzie eksperymentalna, ponieważ dżem wymaga różnych proporcji produktów.
Skoncentrowany kompot z wiciokrzewu na zimę
Inną metodą przygotowania jest zagęszczony kompot z wiciokrzewu. Zasadniczo nie różni się zbytnio od poprzednich dwóch, z wyjątkiem proporcji. Jagody i woda powinny być w proporcji 1:1, bierzemy więcej cukru: 2-2,5 na 1 porcję wiciokrzewu. I jeszcze jeden niuans: zamienimy część jagód w puree.
Skoncentrowany kompot z wiciokrzewu na zimę
Czego potrzebujesz:
- 1 kg wiciokrzewu
- 2-2,5 kg cukru
- 1 litr wody
- Zmiel połowę jagód wiciokrzewu za pomocą blendera, robota kuchennego lub maszynki do mięsa.
- Przełożyć puree do rondla, dodać cukier, wodę i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
- Podczas gdy syrop z jagodami się gotuje, pozostałą połowę jagód umieść w wysterylizowanych słoikach.
- Wrzącym syropem zalej wiciokrzewy w słoikach, przykryj pokrywkami i włóż słoiki do pasteryzacji do dużego pojemnika z wodą na kolejne 15 minut.
- Po pasteryzacji zwiń kompot pokrywkami, poczekaj, aż słoiki ostygną i przechowuj je w ciemnym, chłodnym miejscu.
Skoncentrowany kompot z wiciokrzewu jest dobry, ponieważ przed użyciem można go dodatkowo rozcieńczyć wodą. Jeśli chcesz, żeby kompot był przezroczysty, przed gotowaniem przetrzyj przecier jagodowy dodatkowo przez sitko, aby usunąć pestki i nieprzetworzoną skórkę.
Kompot z wiciokrzewu na zimę bez pasteryzacji
Kompot z wiciokrzewu bez pasteryzacji słoików po przekręceniu to kolejny sposób na smaczne przygotowanie na zimę. Do tego będziesz potrzebować:
- 500 g wiciokrzewu
- 200-250 g cukru
- 1,5 l wody
- Posortuj jagody, umyj je, włóż do wysterylizowanych lub dokładnie umytych słoików i zalej wrzącą wodą przez 15 minut.
- Następnie do rondelka wlać płyn zabarwiony sokiem z wiciokrzewu, dodać cukier i gotować syrop przez 5 minut. Powstałą w trakcie procesu pianę należy okresowo usuwać.
- Jagody w słoiku zalać wrzącym syropem i natychmiast szczelnie zamknąć sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki i zostaw je na jeden dzień pod ciepłym kocem.
Taki kompot można przechowywać w dowolnym miejscu, niekoniecznie chłodnym.
Nawiasem mówiąc, każdy kompot z wiciokrzewu przygotowany według powyższych przepisów jest od razu gotowy do użycia, to znaczy możesz natychmiast spróbować napoju, a nawet dostosować ilość cukru w tym procesie. Ale zwykle kompot potrzebuje jeszcze czasu na zaparzenie.
A jeśli masz już zamrożony wiciokrzew, ze świeżo mrożonych jagód możesz przygotować doskonały kompot – zarówno na zimę, jak i na co dzień. Po prostu nie rozmrażaj jagód wiciokrzewu w gorącej wodzie; pozwól im rozmrozić się w temperaturze pokojowej.
Jak długo gotować kompot z wiciokrzewu
Wiciokrzew, jak wszystkie inne świeże jagody i owoce, traci część witamin i mikroelementów podczas obróbki cieplnej, zwłaszcza długotrwałej. Dlatego określ, ile czasu gotować kompot z wiciokrzewu w ten sposób. Do natychmiastowego użycia wystarczy raz lub dwa razy zagotować kompot. Ale nie gotuj! Aby przygotować kompot z wiciokrzewu na zimę, staraj się zachować odstęp czasu w zależności od metody gotowania.
Ile cukru dodać do kompotu z wiciokrzewu
Wiciokrzew to jagoda o zrównoważonym smaku: niezbyt słodka, ale też niezbyt kwaśna. Może jednak być lekko gorzki. Często doświadczone gospodynie domowe nie przestrzegają ścisłego przepisu i dodają cukier „na oko” do zimowych kompotów. Cóż, nikt nie anulował swoich preferencji smakowych: niektórzy lubią słodsze, inni wolą napoje o neutralnej słodyczy, a nawet kwaśności. Jeśli przygotowujesz kompot z wiciokrzewu, który planujesz wypić od razu, dodaj cukier według własnego uznania. Do kompotu na zimę staraj się dodać ilość słodzika podaną w przepisie. I nie zapominaj: cukier to naturalny konserwant, który sprzyja dłuższemu przechowywaniu słodkich przetworów, takich jak dżemy i kompoty.
Asortowany kompot z wiciokrzewem
Kompot z wiciokrzewu i truskawek
Wiciokrzew w kompotach i dżemach dobrze komponuje się z innymi jagodami, owocami i ziołami. Mieszany kompot z wiciokrzewu i truskawek z dodatkiem jabłek lub wiśni to bogactwo smaku, aromatu i koloru. Kompot z wiciokrzewu z miętą i rabarbarem jest niezwykle aromatyczny i zdrowy.
Kompoty różne przygotowywane są w tej samej technologii co napoje z jednego produktu. Tylko jagody i owoce są pobierane w równych proporcjach. Na przykład, jeśli planujesz ugotować kompot z 500 g wiciokrzewu z truskawkami, druga jagoda powinna być taka sama.
Wiciokrzew: witaminy i korzyści
Garść wiciokrzewu może ugasić pragnienie w upalny dzień i zagłuszyć uczucie głodu. Wiciokrzew zawiera niesamowitą ilość różnorodnych witamin, mikro i makroelementów – witamin z grupy B, A, C, a także magnezu, potasu, żelaza, fosforu, wapnia, sodu, miedzi, manganu, krzemu, baru, selenu, jodu – jest łatwiej wskazać, czego w nim nie ma. Dość wspomnieć, że jadalne jagody tej rośliny działają na nasz organizm przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i immunomodulująco. W wiciokrzewu w dużych ilościach występują także antocyjany – naturalne barwniki, które działają przeciwobrzękowo, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i naczyń włosowatych (a tym samym zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych), przywracają odpływ płynu wewnątrzgałkowego, powodują, że łączna wzmacniają tkanki i zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę drugiego typu, korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową.
Dlatego tak ważne jest, aby wiciokrzew spożywać na świeżo i przygotowywać z niego preparaty na zimę.
Wiciokrzew dla kobiet i mężczyzn
Wiciokrzew dla kobiet i mężczyzn to źródło zdrowia, młodości, siły i urody
Wiciokrzew jest równie korzystny dla kobiet i mężczyzn, niezależnie od wieku. Niewielką ilość jagód można włączyć do diety kobiet w ciąży i małych dzieci, jednak należy zachować ostrożność, aby wykryć możliwe alergie.
Wiciokrzew dla kobiet jest przedstawiany jako naturalny przeciwutleniacz. Świetnie sprawdza się przy odchudzaniu, gdyż usuwa nadmiar płynów z organizmu. Dla kobiet…