Kompot z truskawek i pomarańczy
gastronomia 07 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Z pachnących truskawek można zrobić nie tylko pyszne dżemy i konfitury. Spróbuj zrobić z tej jagody kompot truskawkowo-pomarańczowy. Przygotowywany jest bez sterylizacji – metodą podwójnego zalewania. Truskawki i plasterki pomarańczy zalewa się wrzącą wodą i pozostawia do zaparzenia, następnie wodę wlewa się do rondla, zagotuje z niej syrop, wlewa z powrotem do słoików i zamyka pokrywkami. Składniki są na jeden trzylitrowy lub 3-litrowy słoik. To Ty decydujesz, który format jest wygodniejszy. Jeśli możesz otworzyć mały słoiczek i od razu wypić jego zawartość, to trzylitrowy słoiczek będzie dobry dla dużej rodziny lub na wakacje. Dzięki plasterkom pomarańczy, które równoważą słodycz truskawek, kompot nie jest zbyt słodki, z nutą kwaskowatości. Laska cynamonu dodaje napojowi pikanterii. Koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem na konserwowe truskawki i pomarańczę!
Złożoność: łatwo Kalorie: 136,90 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 40 minut Używany: 0,76 g/0,34 g/32.10DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJItruskawki – 900 gpomarańczowy – 1 szt.cynamon – 1 laskacukier – 300 gwoda – 3 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na kompot z truskawek i pomarańczy. Obierz pomarańczę. Podzielić na plasterki i z każdego usunąć biały film.
Krok 2
Posortuj truskawki, usuń zepsute jagody. Umieścić na durszlaku i przepłukać w garnku z czystą wodą. Pozwól wodzie spłynąć. Osusz, a następnie usuń działki.
Krok 3
Słoiki i pokrywki dokładnie opłucz sodą oczyszczoną, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Na przykład na parze, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Suchy.
Krok 4
Do wyparzonych słoików włóż truskawki i kilka plasterków pomarańczy. W garnku zagotuj wodę i rozlej ją do słoików. Przykryj pokrywkami, zawiń i pozostaw na 15 minut. Następnie spuść wodę na patelnię.
Krok 5
W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cynamon i gotuj syrop, mieszając, przez 5-10 minut. Następnie wrzący syrop wlać do słoików i szczelnie zamknąć pokrywkami.
Krok 6
Odwróć słoiki z kompotami do góry nogami i zawiń je w koc lub dywanik. Pozostawić do ostygnięcia na dzień lub dwa, a następnie umieścić w chłodnym i ciemnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Pomarańcze należy odpowiednio przygotować: skórkę dokładnie umyć pędzelkiem, a następnie zalać wrzątkiem. Spowoduje to usunięcie pozostałości leków, które zostały użyte do ich przetworzenia. W razie potrzeby pomarańcze można umieścić w kompocie ze skórką.
PRZY OKAZJI
Jeśli okaże się, że pokrywka kompotu truskawkowo-pomarańczowego nie jest szczelnie zamknięta, możesz zapisać zawartość. Aby to zrobić, wlej kompot z jagodami do rondla i gotuj przez około 2-3 minuty. Następnie przelać do innego sterylnego słoika i zamknąć sterylną pokrywką.