Kompot z truskawek i mięty

Kompot z truskawek i mięty

gastronomia 20 lipca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzKompot z truskawek i mięty Do przepisu

Kompot truskawkowy z miętą i cytryną to już nie banalny wiejski preparat, ale wykwintny trunek, który nie wstydzi się podać na świątecznym stole. Ale to wcale nie wpływa na złożoność procesu gotowania: wszystko jest bardzo proste i dostępne dla każdego. Weź truskawki, włóż je do słoików, do każdego dodaj cukier, gałązki mięty i posiekaną cytrynę. Cóż, następnie napełnij go dwukrotnie wrzącą wodą i zwiń pokrywki. Jeśli masz ochotę, pij kompot truskawkowy z miętą zarówno latem (jest bardzo orzeźwiający), jak i zimą, gdy chcesz oderwać myśli od mroku za oknem i zanurzyć się w atmosferze czerwcowych smaków i aromatów.

Złożoność: łatwo Kalorie: 117,33 kcal/porcję Porcje: 24 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,38 g/0,17 g/28,19DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 24 PORCJItruskawki – 1 kgmięta – 4 gałązkicytryna – 1 szt.cukier – 600 gwoda pitna – 5,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoiki i pokrywki do zwinięcia kompotu truskawkowo-miętowego. Umyj je w płynie do mycia naczyń (lub sodzie oczyszczonej), a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.

Krok 2

Przygotuj truskawki na kompot. Posortuj, usuwając uszkodzone jagody, dokładnie umyj i usuń łodygi. Truskawki ułóż na ręczniku papierowym i osusz.

Krok 3

Rozłóż truskawki równomiernie pomiędzy słoikami. Umyj gałązki mięty i osusz papierowym ręcznikiem. Cytrynę dokładnie umyj twardą stroną gąbki do naczyń. Następnie osusz i pokrój w plasterki.

Krok 4

Pomiędzy słoiki z truskawkami ułóż gałązki mięty i plasterki cytryny. Do każdego wsyp 300 g cukru. Do dużego rondla wlej wodę pitną i zagotuj na dużym ogniu.

Krok 5

Truskawki, miętę i cytrynę w słoikach zalać wrzącą wodą. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 30 minut. Następnie za pomocą pokrywki z otworami spuść płyn na patelnię i zagotuj.

Krok 6

Powstały syrop przelać do słoików z truskawkami i miętą, następnie zwinąć. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kompot przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Kompot truskawkowo-miętowy, przygotowany metodą podwójnego zalewania według naszej receptury, można przechowywać całą zimę nie w lodówce, a po prostu w suchym, ciemnym i niezbyt gorącym miejscu.

PRZY OKAZJI

Zamiast cytryny do kompotu truskawkowo-miętowego można dodać małą, pokrojoną w plasterki pomarańczę. Okaże się równie smaczne, ale nuty cytrusowe będą nieco inne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja