Kompot z truskawek i jabłek

Kompot z truskawek i jabłek

gastronomia 07 września 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzKompot z truskawek i jabłek Do przepisu

Spróbuj zrobić kompot z truskawek i jabłek. Pachnące i smaczne truskawki doskonale komponują się z jabłkami. Wybieraj odmiany słodko-kwaśne lub kwaśne. Uzupełnią słodkie jagody. Kompot na zimę można przygotować na dwa sposoby. W niektórych przepisach słoiki z zawartością należy sterylizować w garnku z wodą. My jednak proponujemy prostszy sposób: zalać jagody wrzącą wodą i pozwolić im zaparzyć, następnie dodać sól do roztworu, zrobić z niego syrop, wlać go z powrotem do słoików i zakręcić. Składniki są na 3-litrowy słoik. Jeśli podoba Ci się przepis, możesz proporcjonalnie podwoić lub potroić ilość, w zależności od zebranych zbiorów.

Złożoność: łatwo Kalorie: 124,92 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 40 minut Używany: 0,37 g/0,23 g/29,88DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJItruskawki – 400 gjabłka – 300 gcukier – 300 gwoda – 2,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na kompot z truskawek i jabłek. Posortuj truskawki, usuń zepsute owoce. Umieść na durszlaku i dokładnie spłucz. Wytrzyj do sucha, a następnie usuń zielone ogony.

Krok 2

Jabłka dokładnie opłucz czystą wodą, osusz ręcznikiem, usuń rdzeń i nasiona. Nie ma potrzeby czyszczenia. Owoce pokroić w cienkie plasterki.

Krok 3

Słoiki i pokrywki dokładnie opłucz sodą oczyszczoną, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Na przykład na parze, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Suchy.

Krok 4

Plasterki jabłka ułóż w sterylnych słoikach i posyp truskawkami. Doprowadzić wodę do wrzenia w rondlu. Napełnij słoiki owocami i przykryj pokrywkami. Pozostaw na 15-20 minut.

Krok 5

Zawartość słoików wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, ponownie zagotować i smażyć mieszając łyżką około 5-10 minut. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.

Krok 6

Słoiki z truskawkami i jabłkami napełnij syropem do góry i zamknij pokrywkami. Odwróć go do góry nogami i przykryj kocem. Pozostawić do ostygnięcia na 24 godziny, a następnie przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Ostrożnie wlej wrzącą wodę do słoika, w przeciwnym razie może pęknąć. Czasami tak robią: napełnij słoik do połowy, a następnie uzupełnij do pełna. Preparat szczelnie zakręcamy pokrywką, wtedy kompot truskawkowo-jabłkowy wystarczy na całą zimę.

PRZY OKAZJI

Truskawki należy myć ostrożnie, uważając, aby nie uszkodzić jagód. Działki usuwa się po umyciu i wysuszeniu truskawek. W przeciwnym razie woda może dostać się do środka, a jagoda rozmoknie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja