Kompot z rabarbaru, jabłek i porzeczek na zimę
gastronomia 02 kwietnia 2016 r Do przepisu
Przygotuj kompot z rabarbaru, jabłek i porzeczek na zimę według naszego przepisu, aby później, w pochmurny lub mroźny dzień, z łatwością przypomnieć sobie smak i aromat lata. Zgadzam się: tego właśnie każdemu z nas czasami brakuje w zimnych porach roku! Co więcej, słodko-kwaśny kompot z rabarbaru, jabłek i porzeczek potrafi nie tylko dostarczyć niezapomnianych wrażeń smakowych i poprawić nastrój, ale także ugasić pragnienie „właściwym” domowym napojem. Warto spróbować! Przygotowanie kompotu z rabarbaru, jabłek i porzeczek na zimę jest dość proste i nie zajmuje dużo czasu, co dodaje dodatkowego punktu temu przygotowaniu na zimę.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘrabarbar – 1 kg słodkie jabłka – 300 g cukier – 500 g woda pitna – 2,5 l mielony cynamon – 1 laska skórka otarta z 1 cytryny czerwona porzeczka – 300 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki kompotu. Rabarbar dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki o długości 3 cm, włożyć do miski, zalać zimną wodą tak, aby całkowicie zakryła łodygi i odstawić na 10-15 minut.
Krok 2
Jabłka na kompot umyj i przekrój na połówki. Usuń rdzenie z nasionami. Miąższ jabłkowy pokroić w cienkie plasterki. Nie należy ich obierać.
Krok 3
Przygotuj syrop na kompot. Do rondla wsypać cukier i zalać wodą pitną. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dodaj laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Gotuj przez 5 minut.
Krok 4
Posortuj czerwone porzeczki na kompot, nie odrywaj gałęzi. Umieścić na durszlaku i delikatnie opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć rozprowadzając na ręcznikach papierowych.
Krok 5
Przygotuj słoiki na kompot. Dokładnie je umyj, przepłucz kilkakrotnie wrzącą wodą i osusz. Napełnij słoiki jabłkami, rabarbarem i porzeczkami. Zalać wrzącym syropem.
Krok 6
Słoiki z jabłkami, rabarbarem i porzeczkami zamykamy sterylizowanymi pokrywkami i wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Sterylizuj kompot w temperaturze 100°C przez 30 minut (dla słoików 3-litrowych). Następnie zwiń go. Odwróć słoiki z kompotem na ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Prawidłowo wysterylizowane słoiki z kompotem rabarbarowym, jabłkowym i porzeczkowym można przechowywać nie w lodówce, ale po prostu w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
PRZY OKAZJI
Skład kompotu rabarbarowo-jabłkowego można zmieniać, pozostawiając bez zmian tylko te dwa składniki. Zamiast porzeczek dodaj truskawki lub maliny: też wyjdzie pysznie.