Kompot z nektarynek i śliwek
gastronomia 15 lipca 2015 r Do przepisu
Niech ten kompot z nektarynek i śliwek stanie się dla Ciebie nie tylko napojem, który ugasi pragnienie, ale także przypomnieniem cudownego, gorącego i jakże szczodrego sierpnia
Złożoność: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyDrinkMenu dla dzieciImpreza, bufetŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 10 PORCJI8 małych nektarynek 10 dużych żółtych śliwek 1 pęczek dużych winogron bez pestek 1 mała cytryna 250 g cukru 2 łyżki. l. biały ocet winny 2 anyż gwiazdkowaty 3 pąki goździków Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sterylizuj jeden 3-litrowy słoik lub 3-litrowe słoiki. Śliwki i nektarynki przekrój na pół i ostrożnie usuń pestki. Usuń winogrona z gałęzi, ostrożnie usuwając ich pozostałości. Umieść owoce w słoiku.
Krok 2
Skórkę z cytryny pokroić w paski. Odetnij białą warstwę, a cytrynę pokrój w plasterki. Do owoców dodać plasterki cytryny i skórkę, dodać anyż i goździki, posypać octem.
Krok 3
Zagotuj syrop z cukru i 1,3 litra wody – zagotuj mieszaninę, gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Owoce zalać wrzącym syropem, pasteryzować słoik w nisko wrzącej wodzie, pod przykryciem, przez 40 minut. Zwiń słoik z pokrywką i ostudź, obracając słoik.