Kompot z moreli i truskawek

Kompot z moreli i truskawek

gastronomia 07 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzKompot z moreli i truskawek Do przepisu

Latem, w sezonie soczystych jagód i owoców, koniecznie przygotuj kompot z moreli i truskawek. Obydwa składniki same w sobie są dość słodkie, dlatego do kompotu można dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Doda lekko kwaskowatego smaku napojowi. Nie wybieraj zbyt dużych truskawek. Na kompot nadaje się średniej wielkości jagoda. Nie rozprzestrzeni się po wrzącej wodzie i dobrze zachowa swój kształt. Jeśli chcesz, aby produkt był przechowywany przez długi czas, nie wahaj się usunąć pestek z moreli. Dzięki nim smak będzie bardziej intensywny, ale wtedy kompot można przechowywać nie dłużej niż rok. Dla smaku możesz dodać do napoju gałązkę mięty lub laskę cynamonu, w zależności od tego, jaki smak preferujesz.

Złożoność: łatwo Kalorie: 129,17 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 40 minut Używany: 0,64 g/0,18 g/30,68DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJItruskawki – 400 gmorele – 400 gcukier – 300 gwoda – 3 lcytryna – 0,5 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania kompotu z moreli i truskawek. Morele umyj, osusz, następnie przekrój nożem na pół i usuń pestki. Połówki pokroić w plasterki.

Krok 2

Truskawki dokładnie myjemy, sortujemy i usuwamy zepsute. Przełóż jagody na durszlak i umieść je w pojemniku z wodą. Osusz ręcznikiem, a następnie usuń zielone ogonki.

Krok 3

Słoiki i pokrywki dokładnie opłucz sodą oczyszczoną, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Na przykład na parze, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Suchy.

Krok 4

Do słoików włóż plasterki moreli i truskawki. Możesz wziąć jeden trzylitrowy lub trzylitrowy słoik. Zagotuj 3 litry wody i wlej do słoików. Przykryj pokrywkami i pozostaw do zaparzenia na 15 minut. Można owinąć słoiki.

Krok 5

Wlać wodę z puszek z powrotem do garnka i ponownie zagotować. Do słoików wsypać cukier i dodać sok z cytryny. Słoiki z jagodami i owocami ponownie zalej wrzącą wodą i zamknij pokrywki.

Krok 6

Odwróć puste miejsca do góry nogami, zawiń je w koc i schładzaj do temperatury pokojowej przez dwa dni. Następnie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli kompot z moreli i truskawek okaże się zbyt słodki i treściwy, wystarczy przed podaniem rozcieńczyć go niewielką ilością wody pitnej.

PRZY OKAZJI

W zależności od upodobań składniki kompotu morelowo-truskawkowego można zmieniać. Na przykład zamiast moreli dodaj podobne brzoskwinie lub nektarynki. Należy również usunąć z nich nasiona, a owoce pokroić w plasterki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja