Kompot z moreli i pomarańczy
gastronomia 22 lipca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Smak i kolor syropu kompotowego z moreli i pomarańczy do bólu przypomina słynną „Fantę”. Zatem młodsze pokolenie Twojej rodziny z pewnością będzie zachwycone tym napojem, zwłaszcza jeśli rozcieńczysz go stołową wodą mineralną. A dorośli docenią także kompot z pomarańczami, którego cytrusowe nuty są dość rzadkie w przypadku domowych przetworów tego typu. Cóż, aby smak moreli nie zaginął na tle jaśniejszego konkurenta, wybierz najdojrzalsze owoce. Pamiętaj tylko, że morele nie powinny być zbyt miękkie, w przeciwnym razie syrop stanie się mętny.
Złożoność: łatwo Kalorie: 111,43 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 45 minut Używany: 0,56 g/0,07 g/26,84DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJImorele – 550 gpomarańcza średniej wielkości – 1 szt.cukier – 260 gsok z 1/2 cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj morele na kompot. Owoce umyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami. Owoce przekrój na połówki i usuń nasiona. Umieścić w suchym, wysterylizowanym słoiku.
Krok 2
Pomarańczę dokładnie umyj za pomocą gąbki do naczyń i specjalnego produktu. Osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do słoiczka z morelami. Napełnij czajnik wrzątkiem do samej góry.
Krok 3
Przykryj sterylną pokrywką i pozostaw na 45 minut. Następnie za pomocą specjalnej pokrywki z otworami spuść powstały płyn na patelnię.
Krok 4
Dodać cukier, sok z cytryny i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Syrop wlać do słoika z morelami i pomarańczami. Zapieczętuj i odwróć na podwójnie złożony ręcznik. Całkowicie ostudzić.
PRZYDATNE RADY
Kompot morelowy można przygotować nie tylko z pomarańczami, ale także z innymi owocami cytrusowymi, np. cytrynami (najlepiej uzbeckimi), mandarynkami czy kumkwatami.
PRZY OKAZJI
Kompot z moreli i pomarańczy nie wymaga przechowywania w lodówce. Odpowiednie jest chłodne, suche miejsce z ograniczonym dostępem światła (szafka kuchenna lub spiżarnia).