Kompot z jabłek i winogron na zimę
Tatiana Neblandinka 13 września 2023 r(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pachnący i smaczny kompot z jabłek i winogron na zimę przygotowuje się bardzo szybko i będziesz się nim cieszyć przez całą zimę. Preparat najlepiej przyrządza się z jasnych winogron. My użyjemy owoców bez pestek, ale możesz wybrać odmianę winogron, którą lubisz. Ilość składników podana jest na jeden trzylitrowy słoik. Można je zmieniać według własnego uznania, ale lepiej nie zmniejszać ilości cukru – w przeciwnym razie kompot może fermentować. W razie potrzeby dodawaj do preparatu inne owoce, eksperymentuj, tworząc nowe smaki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 94,09 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,25 g/0,15 g/23,16GotowanieKonserwowaniePustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSzybkoSKŁADNIKI NA 3 PORCJE4 jabłka350 g winogron250 g cukru3 litry wody2 ćwiartki cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki, aby przygotować kompot z jabłek i winogron na zimę. Umyj i osusz jabłka. Usuń z nich rdzeń i pokrój owoce na 4 części.
Krok 2
Posortuj winogrona, usuń gałązki, zepsute owoce i gruz. Winogrona przełóż na durszlak i dokładnie spłucz pod czystą, bieżącą wodą. Suchy.
Krok 3
Przygotuj trzylitrowy słoik. Dokładnie wypłucz sodą oczyszczoną i wysterylizuj parą lub inną metodą. Suchy. Gotuj pod pokrywką przez około 10 minut.
Krok 4
Do przygotowanego słoika włóż jabłka i winogrona. Dodaj cząstki cytryny. Zalej je wrzącą wodą i przykryj pokrywką. Pozostaw na 10-15 minut, aby napój się zaparzył.
Krok 5
Nałóż na słoik pokrywkę z otworami i spuść wodę z powrotem do garnka. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do słoika wsyp cukier. Wstrząśnij słojem, aby wymieszać cukier z owocami.
Krok 6
Napełnij słoik wrzącą wodą do góry, tak aby równomiernie przelała się na talerz. I zamknij sterylizowanymi pokrywkami.
Krok 7
Odwróć, zawiń i pozostaw do zaparzenia na 12 godzin. Następnie umieść słój w piwnicy lub innym ciemnym, chłodnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Na zimę do kompotu jabłkowego i winogronowego można użyć dowolnej odmiany jabłek. Najlepiej, jeśli mają słodko-kwaśny smak i dość gęstą strukturę. Wtedy nie „rozsypią się” od wrzącej wody.
PRZY OKAZJI
Do kompotu z jabłek i winogron na zimę można dodać nie białe winogrona, ale czerwone (lub zmieszać te dwa rodzaje ciemnych winogron, aby nadać napojowi jasny kolor i bogatszy smak).