Kompot z jabłek i gruszek na zimę

Kompot z jabłek i gruszek na zimę

Kompot z jabłek i gruszek na zimę, przystawka Do przepisu

Kompot z jabłek i gruszek na zimę to jeden z naszych najpopularniejszych. Wiele osób do jego przygotowania wykorzystuje „niestandardowe” owoce lub padlinę, wycinając uszkodzone części i pozostawiając dobre. Zasadniczo możesz to zrobić, obliczając, że trzylitrowy słoik będzie wymagał około 500 g obranych jabłek i gruszek. Całkiem możliwe jest dostosowanie ilości cukru do smaku, nie odbiegając zbytnio od zalecanej przez nas ilości, a w mniejszym stopniu kompot będzie po prostu kwaśny. I jeszcze jedna wskazówka: do tego przygotowania nadają się twarde jabłka i gruszki, gdyż miękkie szybko się rozpadną pod wpływem wysokiej temperatury.

Złożoność: łatwo Kalorie: 90,14 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 40 minut Używany: 0,17 g/0,15 g/22,24PustySKŁADNIKI NA 3 PORCJEgruszki – 350 jabłek – 250 g wody pitnej – 3 l cukru – 250 kwasu glimonowego – 1/2 łyżeczki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoik na kompot. Dokładnie umyj, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Umyj pokrywkę i gotuj przez pięć minut. Pozostaw słoik i pokrywkę do wyschnięcia.

Krok 2

Gruszki i jabłka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne i nasiona. Miąższ gruszek i jabłek pokroić w duże plasterki.

Krok 3

Do rondla wlać wodę pitną, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty. Dodać pokrojone jabłka i gruszki. Ponownie zagotuj. Dodaj kwas cytrynowy. Gotuj przez 5 minut.

Krok 4

Do przygotowanego słoiczka wlać chochelkę syropu i delikatnie nim kołysząc, podgrzać od środka. Następnie ostrożnie wlać kompot jabłkowo-gruszkowy do słoika przez szeroki lejek.

Krok 5

Słoik z kompotem jabłkowo-gruszkowym zamknij pokrywką i zwiń. Odwróć się na podwójnie złożony ręcznik. Pozwól kompotowi całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej.

PRZYDATNE RADY

Uzupełnij kompot jabłkowo-gruszkowy jagodami (maliny, truskawki, czarne i czerwone porzeczki): poprawi to zarówno wygląd napoju, jak i oczywiście smak i aromat.

PRZY OKAZJI

Kompot jabłkowy z gruszkami można uatrakcyjnić dodając posiekaną skórkę z cytryny, kilka gałązek mięty lub laskę cynamonu (najlepiej nie wszystkie razem, ale jeden z oferowanych przez nas zestawów).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja