Kompot z czarnej porzeczki na zimę
Do przepisu
Kompot z czarnej porzeczki na zimę gotują wszyscy, którzy uprawiają porzeczki w swoich domkach letniskowych. W końcu ci ludzie wiedzą na pewno, że kompotu gotowanego latem nie można porównać z kompotem gotowanym zimą z mrożonych jagód. Kompot z puszki jest znacznie bardziej skoncentrowany, ma bogatszy smak i bogatszy aromat.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg czarnych porzeczek 300 g cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować kompot z czarnej porzeczki na zimę, należy posortować jagody, usunąć gałązki i liście. Porzeczki włóż do miski i opłucz w zimnej wodzie. Odcedź na durszlaku i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 2
Umieść porzeczki w wysterylizowanym trzylitrowym słoiku. Jagody zalej wrzącą wodą aż do samej góry słoika. Przykryj wysterylizowaną metalową pokrywką i odstaw na 5 minut.
Krok 3
Ostrożnie odcedź wodę ze słoika do rondla (jagody powinny pozostać w słoiku), dodaj cukier, podpal i zagotuj. Gotuj syrop przez 3 minuty.
Krok 4
Jagody zalać wrzącym syropem (uważaj, syrop jest bardzo gorący!), natychmiast zwiń pokrywkę i odwróć słoik do góry nogami. Przykryj słoik i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Aby wygodniej było nalewać gorący kompot z czarnej porzeczki ze słoika na zimę podczas gotowania, użyj specjalnej plastikowej pokrywki z otworami. Dzięki temu jagody pozostaną w słoiku, a płyn będzie można łatwo przelać na patelnię.
PRZY OKAZJI
Jeśli masz dużo jagód, możesz przygotować koncentrat na kompot z czarnej porzeczki na zimę. Do słoików włóż więcej jagód i zwiększ ilość cukru do smaku. Zimą taki koncentrat można po prostu rozcieńczyć wodą.