Kompot z aronii i śliwek
Tatiana Neblandinka 23 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Szczerze mówiąc, aronia nie jest smakiem nabytym. A w połączeniu ze śliwkami tworzy fajny kompot. Jest to zatem nie tylko przepis na śliwki na zimę, ale także doskonały sposób na wykorzystanie aronii.
Złożoność: łatwo Porcje: 1GotowaniePopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciUrodzinyŚwięto dzieciSzybkoSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘŚliwki – 1400 gAronia – 700 gCukier – 500 gWoda – 750 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jagody aronii i śliwki włóż do wysterylizowanych półlitrowych słoików. Jarzębinę umieszcza się na dnie słoika i pomiędzy śliwkami.
Krok 2
Rozpuść cukier w gorącej wodzie i zagotuj syrop.
Krok 3
Wrzącym syropem zalej jagody i przykryj pokrywkami.
Krok 4
Pasteryzuj słoiki – namocz je przez 10 minut w gorącej wodzie o temperaturze zbliżonej do wrzenia.
Krok 5
Zamknij szczelnie pokrywki. Na 6 puszek po 0,5 litra każda.