Kompot z agrestu i porzeczek
Do przepisu
Jeśli mamy koniec lipca, to czas przygotować kompot z agrestu i porzeczek. Możesz wziąć czerwone, białe i czarne porzeczki w dowolnych proporcjach i wymieszać je z agrestem. W zależności od tego, jakich jagód użyjesz, smak kompotu będzie się zmieniać.
Złożoność: łatwo Kalorie: 112,17 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,30 g/0,10 g/27,43PustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJIna 1 3-litrowy słoik:400 g różnych agrestów, czarnej, czerwonej lub białej porzeczki 300-350 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj jagody na kompot z agrestu i porzeczek. Odetnij łodygi agrestu. Usuń porzeczki z gałązek. Jagody włóż do miski, opłucz w zimnej wodzie, odsącz na durszlaku.
Krok 2
Na każdy trzylitrowy słoik kompotu będziesz potrzebować 400 g jagód. Wybierz proporcję według własnego gustu. Agrest można mieszać z jednym rodzajem porzeczki lub tworzyć asortyment.
Krok 3
Przygotowane jagody włóż do wysterylizowanych słoików i zalej wrzątkiem pod szyjkę, przykryj pokrywkami i odstaw na 5 minut. Ostrożnie spuść wodę ze słoików na patelnię.
Krok 4
Dodaj cukier na patelnię, 300-350 g na każdy trzylitrowy słoik. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Jeśli robisz syrop z kilku słoików na raz, zostaw rondelek na małym ogniu, aby syrop delikatnie się zagotował.
Krok 5
Syropem zalej jagody i natychmiast zakręć słoik. Dopiero wtedy napełnij syropem kolejny słoik jagód. Odwróć słoiki do góry nogami.
Krok 6
Słoiki z kompotem owinąć kocami lub kocem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia, zwykle zajmuje to 1 dzień. Kompot z agrestu i porzeczek przechowuj w temperaturze pokojowej.
PRZYDATNE RADY
Przygotowując kompot z agrestu i porzeczek, warto bawić się zestawieniami kolorystycznymi tych wspaniałych jagód. Połącz białą i czerwoną porzeczkę z ciemnym agrestem. A do czarnych porzeczek dodaj duży zielony agrest. Aby uzyskać jasny napój, użyj białych porzeczek i żółtego agrestu.
PRZY OKAZJI
Przygotowanie kompotu z agrestu i porzeczek to świetny sposób na wykorzystanie resztek jagód. A jeśli nie ma wystarczającej ilości jagód, dodaj do kompotu kilka jabłek, gruszek lub moreli.