Kompot z agrestu i malin
Do przepisu
Przygotowanie kompotu z agrestu i malin jest tak proste, jak obieranie gruszek: nie trzeba kupować dużo jagód, nie trzeba stać przy kuchence. Jagody zalać wrzątkiem, zagotować syrop i zakręcić słoik na 10 minut. A potem zimą możesz cieszyć się niesamowitym napojem.
Złożoność: łatwo Kalorie: 123,13 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,40 g/0,18 g/30,46PustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 szklanki agrestu 2 szklanki malin 300 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj jagody na kompot z agrestu i malin. Posortuj maliny i usuń łodygi. Z agrestu odetnij łodygi, umyj je w zimnej wodzie i odsącz na durszlaku. Jeśli to możliwe, lepiej nie myć malin.
Krok 2
Agrest i maliny włóż do wysterylizowanego trzylitrowego słoika i zalej wrzącą wodą aż po szyję. Przykryj wysterylizowaną metalową pokrywką i pozostaw na 5 minut.
Krok 3
Wlać wodę ze słoika do rondla, dodać cukier i podpalić. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i zagotuj syrop przez 5 minut.
Krok 4
Jagody ponownie zalewamy wrzącym syropem i natychmiast zamykamy słoik pokrywką. Odwróć słoik do góry nogami na złożonym ręczniku i sprawdź, czy pokrywka nie przecieka.
Krok 5
Dobrze owiń słoik z kompotem kocami lub kocami i pozostaw do całkowitego wystygnięcia, na 24 godziny. Kompot z agrestu i malin należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
PRZYDATNE RADY
Kompot z agrestu i malin to doskonały wybór dla miłośników orzeźwiających i aromatycznych napojów. Aromat malin i orzeźwiający smak agrestu świetnie się komponują.
PRZY OKAZJI
Podczas zbiorów jagód przychodzi taki moment, że na krzakach zostaje ich niewiele i nie da się już z nich zrobić dżemu. Wtedy właśnie trzeba ugotować kompot z agrestu i malin – prawdopodobnie uda się zebrać kilka jagód na kompot.