Kompot wiśniowo-truskawkowy

Kompot wiśniowo-truskawkowy

gastronomia 07 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzKompot wiśniowo-truskawkowy Do przepisu

Przepis na kompot wiśniowo-truskawkowy znany jest od ponad 200 lat. Na Rusi takie przysmaki nazywano uzwarem (naparem). Czasami dodawano do niego różne zioła, a nawet zboża (dla sytości). Zwyczajem było podawanie uzvaru w Wigilię Bożego Narodzenia. Około XVIII wieku napój zaczęto nazywać francuskim słowem „kompot”. Napoje owocowe i jagodowe warzone są nie tylko do natychmiastowego picia, ale często są również przechowywane na zimę. Podajemy przepis na taki kompot wiśniowo-truskawkowy. Te dwie jagody doskonale się uzupełniają: kwaśne wiśnie i słodkie, aromatyczne truskawki. Dzieci szczególnie pokochają ten napój! Idealne na świąteczny stół i inne wyjątkowe okazje.

Złożoność: łatwo Kalorie: 154,67 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Używany: 0,93 g/0,53 g/36,21DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIwiśnia – 400 gtruskawki – 300 gcukier – 150 gwoda – 1,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania kompotu wiśniowo-truskawkowego. Wiśnie włóż do durszlaka i dokładnie spłucz. Usuń ogony i zepsute owoce. Suchy.

Krok 2

Odetnij łodygi truskawek i posortuj je. Następnie umieść go na durszlaku i opuść do garnka z czystą wodą. Opłucz jagody, a następnie osusz na ręczniku kuchennym.

Krok 3

Słoiki i pokrywki dokładnie opłucz sodą oczyszczoną, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Na przykład na parze, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Suchy.

Krok 4

Truskawki i wiśnie rozłóż do słoików. Wlać wodę do rondla i zagotować. Wlać do słoików. Przykryj pokrywkami i pozostaw do zaparzenia na 10-15 minut.

Krok 5

Na słoiki nakładamy pokrywki z otworami, wlewamy wodę z powrotem do garnka i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Ponownie rozlać do słoików i odstawić na 10 minut. I ponownie odcedź.

Krok 6

Po raz trzeci zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj, mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie napełnij słoiki syropem i zamknij pokrywkami. Odwróć do góry nogami i ostudź.

UWAGA DO GOSPODARKI

Wiśnia dobrze komponuje się z prawie każdą jagodą. Jeśli więc nie masz truskawek, dodaj czarną lub czerwoną porzeczkę, agrest, maliny, jeżyny lub wiśnie.

PRZY OKAZJI

Truskawki dojrzewają zwykle wcześniej niż wiśnie. Dlatego jeśli jego sezon już się skończył, śmiało możesz skorzystać z mrożonek. Opłucz ciepłą wodą, nie rozmrażając, i wraz z wiśniami włóż do słoika.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja