Kompot śliwkowy z przyprawami i lodami
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 299,00 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 15 minutGotowanieDeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJIcukier – 100 g1 kg czerwonych śliwek bez pestek1 laska wanilii4 gałki lodów waniliowychgoździkcynamon1 szczypta startej gałki muszkatołowej1 gwiazdka anyżukandyzowane paski skórki z 0,5 pomarańczy750 ml białego wytrawnego wina Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Śliwki włożyć do rondelka, zalać winem, dodać cukier. Dodaj anyż gwiazdkowaty, cynamon, wanilię, gałkę muszkatołową i goździki. Gotuj przez 15 minut. na dużym ogniu. Fajny. Przed podaniem podziel kompot do wazonów lub szklanek. Na wierzchu połóż gałkę lodów. Udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową. Można podawać z makaronikami.