Kompot śliwkowy
Tatiana Neblandinka 18 października 2019 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Kompot śliwkowy to kompot klasyczny. W naszym rosyjskim rozumieniu kompot to chłodny, orzeźwiający napój, do którego najczęściej gotuje się świeże owoce lub jagody (mono lub mieszane) w słodzonej wodzie. Oczywiście jest też kompot z suszonych owoców, ale zwykle gotuje się go ze względu na brak świeżych owoców i jagód. Kompot śliwkowy jest podwójnie wspaniały, bo dobrze gasi pragnienie, a śliwki z kompotu można jeść osobno lub podawać na przykład z lodami.
Złożoność: łatwo Kalorie: 184,63 kcal/porcja Porcje: 8 Używany: 0,20 g/0,07 g/46,02GotowanieKonserwowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSzybkoSKŁADNIKI NA 8 PORCJIodcedzić – 1/4 3-litrowego słoika, około 8-10 średniej wielkości śliwek2,5 l wody pitnej350-400 g cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować kompot śliwkowy, umyj owoce. Każdą śliwkę nakłuj ostrą wykałaczką. Na kompot wybieraj mięsiste, twarde śliwki z grubą skórką, aby nie pękały/rozrywały się podczas gotowania, a śliwki zachowały swój kształt. Nie jest zbyt miło, gdy w kompocie pływają kawałki popękanego miąższu śliwek.
Krok 2
Sterylizuj słoiki. Jedną z najprostszych i najbardziej sprawdzonych metod jest metoda na parę. Na garnku z wrzącą wodą umieść sito lub specjalną siateczkową pokrywkę, aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu. Na górze – czysty słoik, szyjką w dół. Słoiki 500 ml gotuje się na parze przez 10 minut, słoiki litrowe – 15 minut. Jednocześnie pokrywki należy „gotować” we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty.
Krok 3
Przygotowane śliwki włóż do sterylnych słoików. Słoiki muszą mieć taką objętość, aby śliwka swobodnie mieściła się w szyjce. Wiele osób uważa, że najsmaczniejszy w kompocie śliwkowym są same owoce pestkowe, dlatego piją go tylko dla towarzystwa.
Krok 4
Zagotuj wodę i wrzuć śliwki. Pozostaw na 5 minut. Pamiętaj, że smak kompotu w dużej mierze zależy od smaku wody. Woda na kompot śliwkowy (i każdy inny kompot) powinna być smaczna i miękka.
Krok 5
Odlej wodę ze słoika do rondelka. Aby to zrobić, najlepiej użyć specjalnej plastikowej pokrywy z otworami i dziobkiem spustowym. Jeśli go tam nie ma, po prostu zakryj szyjkę słoika pokrywką, lekko ją poruszając. Pamiętaj tylko, aby pokrywka była jak najczystsza. Jeśli nie chcesz kłopotów, wysterylizuj go.
Krok 6
Doprowadzić wodę do wrzenia na średnim ogniu. Wrzenie nie powinno być mocne! Ciągle mieszając, dodawać cukier. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Krok 7
Na ostatni etap przygotowania kompotu śliwkowego powstałą słodką wodą zalej śliwki w słoikach.
Krok 8
Zakręć słoiki, odwróć je i umieść na pokrywce. Słoiki z kompotem śliwkowym najlepiej owinąć kocem wełnianym lub bawełnianym. Ściągaj koc dopiero wtedy, gdy słoiki całkowicie ostygną. Przechowuj słoiki w chłodnym miejscu. Smacznego!
PRZYDATNE RADY
Jeśli ten przepis na kompot śliwkowy wydaje Ci się zbyt prosty, oto przepis na stary rosyjski kompot, który nie jest już napojem, ale deserem. Duże niebieskie śliwki należy przeciąć na pół, wypestkować i obrać. Gotuj je na bardzo małym ogniu w bardzo lekkim syropie (1:4, preferując wodę). Połóż śliwkę na talerzu. Syrop zagotować do początkowej lepkości i zalać śliwkami. Podawać z lodami.
PRZY OKAZJI
Syrop – podstawa każdego kompotu – to woda i cukier. Wiele zależy od cukru. Do wyboru masz kolor biały lub brązowy – za każdym razem smak będzie trochę inny. Aby nadać smak, możesz wziąć całe przyprawy i grubo je zmiażdżyć przed dodaniem. Jeśli chcemy zachować konsystencję delikatnych owoców, można najpierw zagotować przyprawy w syropie i pozwolić mu zaparzyć, następnie odcedzić i gotować z dodatkiem owoców bardzo krótko. Do kompotu śliwkowego można dodawać przyprawy i przyprawy do smaku. Cały cynamon, goździki, pudełka zielonego i czarnego kardamonu, anyż, ziele angielskie, skórka i sok z cytrusów, świeży imbir – dużo miejsca na wyobraźnię.