Kompot na zimę z wiśni i jabłek
Do przepisu
Kompotu na zimę z wiśni i jabłek nie można nazwać modnym napojem. Jego smak jest przewidywalny i rozpoznawalny. Dlatego uwielbiamy takie proste, autentyczne domowe przetwory. Zamiast przypraw kryje się w nich miłość bliskich, zamiast przypraw aromat wygrzanych w słońcu wiśni i jabłek z babcinego ogródka. Otwórz słoik tego kompotu w deszczowy dzień, a Twój nastrój natychmiast się poprawi.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godzinyPustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 szklanki wiśni 3 średnie jabłka 350 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby zrobić kompot na zimę z wiśni i jabłek, pokrój jabłka na 6-8 plasterków i usuń rdzeń. Wiśnie włóż do durszlaka i umyj w zimnej wodzie. W razie potrzeby usuń pestki z wiśni.
Krok 2
Umieść wiśnie i jabłka w wysterylizowanym trzylitrowym słoiku. Zalej wrzącą wodą aż po szyję, przykryj wysterylizowaną metalową pokrywką i pozostaw na 10 minut.
Krok 3
Wodę ze słoika wlać do dużego rondla, dodać cukier i podpalić. Doprowadzić do wrzenia i gotować syrop przez 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 4
Wrzącym syropem ponownie zalać wiśnie i jabłka, uważając, aby syrop nie został rozbity na owoce, tak aby słój nie pękł. Natychmiast zamknij słoik metalową pokrywką.
Krok 5
Ostrożnie odwróć słoik do góry dnem na złożone ręczniki i przykryj kocem lub kocem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia kompotu. Przechowuj kompot wiśniowo-jabłkowy w temperaturze pokojowej.
PRZYDATNE RADY
Przygotowując kompot na zimę z wiśni i jabłek, nie zapominaj, że pestki wiśni zawierają kwas cyjanowodorowy, choć w małych ilościach. A jeśli nie usuniesz pestek z wiśni, przechowuj taki kompot nie dłużej niż 1 rok, zwłaszcza, że takiego kompotu nigdy nie jest dużo.
PRZY OKAZJI
Jeśli trzylitrowy słoik kompotu na zimę z wiśni i jabłek to za dużo dla Twojej rodziny i nie masz czasu go wypić w ciągu 2-3 dni, możesz przeliczyć proporcje na małe słoiki, na przykład litr słoiki. Na litrowy słoik potrzebne będzie 1 jabłko, około 2/3 szklanki wiśni i 130 g cukru.