Kompot morelowy bez sterylizacji
gastronomia 22 lipca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kompot ten jest zrobiony z moreli bez sterylizacji, co znacznie upraszcza proces i ułatwia los letniej gospodyni domowej, która latem ma więcej niż wystarczająco kłopotów. Przepis jest niezwykle prosty: z moreli usuń pestki, włóż je do słoików, zalej wrzącą wodą i odstaw na chwilę. Po tym czasie odlewamy wodę i gotujemy w niej syrop, który następnie przelewamy z powrotem do słoików. I to już koniec! Sterylizacja kompotu nie jest konieczna: morele zostały poddane podwójnej obróbce cieplnej, która wystarczy, aby zapewnić obrabianemu przedmiotowi niezawodną odporność na psucie się.
Złożoność: łatwo Kalorie: 95,67 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 0,60 g/0,07 g/22,62DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJImorele – 800 gcukier – 200 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj morele na kompot. Owoce umyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami. Owoce przekrój na połówki i usuń nasiona. Umieścić w suchym, wysterylizowanym słoiku.
Krok 2
Napełnij czajnik wrzątkiem do samej góry. Przykryj sterylną pokrywką i pozostaw morele w wodzie na 30 minut. Następnie za pomocą specjalnej pokrywki z otworami spuść powstały płyn na patelnię.
Krok 3
Dodać cukier i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Syropem zalej morele w słoiczku. Zapieczętuj i odwróć na podwójnie złożony ręcznik. Całkowicie ostudzić. Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Morele z kompotu świetnie nadają się do nadziewania ciast lub przekładania ciasta. Przed użyciem owoce należy przełożyć na sito, a syrop dokładnie odcieknąć. Możesz dodatkowo wysuszyć morele, rozkładając je na papierowych ręcznikach.
PRZY OKAZJI
Według naszego przepisu na kompot z moreli, bez sterylizacji, podobny kompot można przygotować z twardych śliwek, tarniny i średniej wielkości brzoskwiń. Ilość cukru można pozostawić bez zmian lub nieznacznie zwiększyć w dwóch pierwszych przypadkach.