Kompot morelowy
Do przepisu
Kompot morelowy to taka sama oznaka naszego lata, jak konfitura truskawkowa czy malinowa. Zwłaszcza dla tych, którzy mieszkają na południu Rosji i mają możliwość swobodnego zbierania małych owoców, które rosną po prostu wzdłuż dróg. Pozostali mieszkańcy kraju czekają na rozpoczęcie sezonu na morele i proszą sprzedawców o wybranie najmocniejszych owoców. Zwykle przygotowuje się z nich niezwykle aromatyczne i smaczne konfitury o bursztynowej barwie, a także kompoty, które świetnie sprawdzają się zimą. Co więcej, nadają się nie tylko jako napój! Z owoców kompotu morelowego można łatwo przygotować aromatyczne ciasta: kruche, francuskie i drożdżowe.
Złożoność: łatwo Kalorie: 237,50 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,79 g/0,09 g/57,73GotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmorela – 700-750 g woda – 1 lcukier – 400 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Słoik na kompot morelowy dokładnie umyj gorącą wodą z sodą lub specjalnym środkiem. Ostrożnie kilka razy zalej wnętrze wrzącą wodą. Pozostawić do całkowitego wyschnięcia.
Krok 2
Wybierz dojrzałe, nieuszkodzone morele, umyj je i nakłuj w kilku miejscach drewnianym szpikulcem. Morele ciasno włóż do słoika.
Krok 3
Przygotuj syrop na kompot morelowy. Do rondla wlać wodę, dodać cukier, postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 4
Ostrożnie, aby się nie poparzyć, wrzącym syropem zalej morele w słoiku. Rób to stopniowo, w przeciwnym razie słoik może pęknąć. Przykryj pokrywką.
Krok 5
Gdy syrop ostygnie, ostrożnie wlej go z powrotem do rondla, ponownie zagotuj i ponownie polej morele. Powtórz operację ponownie. Zamknij słoik i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Podczas gotowania do syropu z kompotu morelowego można dodać odrobinę soku z cytryny (dosłownie kilka łyżek stołowych) i posiekaną skórkę z jednej cytryny: smak kompotu stanie się bardziej wyrafinowany.
PRZY OKAZJI
Kompot morelowy można gotować z całymi owocami lub połówkami, bez pestek. Jeśli zdecydujesz się ugotować drugą opcję, spróbuj znaleźć najsilniejsze morele.