Kompot morelowy

Kompot morelowy

Kompot morelowy, ZahodnikKompot morelowyKompot morelowy, ZahodnikKompot morelowy Do przepisu

Kompot morelowy to taka sama oznaka naszego lata, jak konfitura truskawkowa czy malinowa. Zwłaszcza dla tych, którzy mieszkają na południu Rosji i mają możliwość swobodnego zbierania małych owoców, które rosną po prostu wzdłuż dróg. Pozostali mieszkańcy kraju czekają na rozpoczęcie sezonu na morele i proszą sprzedawców o wybranie najmocniejszych owoców. Zwykle przygotowuje się z nich niezwykle aromatyczne i smaczne konfitury o bursztynowej barwie, a także kompoty, które świetnie sprawdzają się zimą. Co więcej, nadają się nie tylko jako napój! Z owoców kompotu morelowego można łatwo przygotować aromatyczne ciasta: kruche, francuskie i drożdżowe.

Złożoność: łatwo Kalorie: 237,50 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,79 g/0,09 g/57,73GotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmorela – 700-750 g woda – 1 lcukier – 400 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Słoik na kompot morelowy dokładnie umyj gorącą wodą z sodą lub specjalnym środkiem. Ostrożnie kilka razy zalej wnętrze wrzącą wodą. Pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

Krok 2

Wybierz dojrzałe, nieuszkodzone morele, umyj je i nakłuj w kilku miejscach drewnianym szpikulcem. Morele ciasno włóż do słoika.

Krok 3

Przygotuj syrop na kompot morelowy. Do rondla wlać wodę, dodać cukier, postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Krok 4

Ostrożnie, aby się nie poparzyć, wrzącym syropem zalej morele w słoiku. Rób to stopniowo, w przeciwnym razie słoik może pęknąć. Przykryj pokrywką.

Krok 5

Gdy syrop ostygnie, ostrożnie wlej go z powrotem do rondla, ponownie zagotuj i ponownie polej morele. Powtórz operację ponownie. Zamknij słoik i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Podczas gotowania do syropu z kompotu morelowego można dodać odrobinę soku z cytryny (dosłownie kilka łyżek stołowych) i posiekaną skórkę z jednej cytryny: smak kompotu stanie się bardziej wyrafinowany.

PRZY OKAZJI

Kompot morelowy można gotować z całymi owocami lub połówkami, bez pestek. Jeśli zdecydujesz się ugotować drugą opcję, spróbuj znaleźć najsilniejsze morele.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja